18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Krsna slava županijskog VSNM-a: Dobitnici godišnjih priznanja Slobodan Landup iz Borova i Vlajko Brkić iz Bobote

6 min read

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije obeležilo je u subotu, 26.februara, u Markušici, svoju krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Slavski obred održan je u hramu Silaska svetog Duha na apostole gde su slavski kolač i žito osveštali sveštenici Dragan Šalajić i Nenad Kesonja, a svečanost je potom nastavljena u prostoru Opštine Markušica.

– Nastojimo da svake godine krsnu slavu obeležimo u drugom mestu na području Vukovarsko-sremske županije. Ove godine je domaćin i kum Opština Markušica, načelnik Opštine Tihomir Kolarević i predsednik Opštinskog veća Dragoslav Zorić kojima zahvaljujem što su prihvatili kumstvo – rekao je Svetislav Mikerević , predsednik županijskog VSNM-a koji se osvrnuo i na ulogu ovog tela.

– Veće u svom sastavu ima 25 većnika koji su izabrani neposredno na izborima. Zadatak Veća je da brine o pravima srpske nacionalne manjine koja su sadržana u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. Mi smo i koordinacija veća na području naše županije gde deluje 12 opštinskih i 3 gradska srpska manjinska veća- ističe Mikerević. Od prošlogodišnjih aktivnosti VSNM-a izdvojio je projekte “Deca, pesnici roda svoga” i “Dečju olimpijadu”, posetu sunarodnicima na Baniji i aktivnosti na izradi prekograničnog projekta sa manjinskim zajednicama u Srbiji “Dunav nas spaja”.

Načelnik opštine Markušica Tihomir Kolarević izrazio je zadovoljstvo kumstvom kao i saradnjom sa županijskim Većem.

– Čast nam je što su nas ove godine odabrali da budemo kumovi i nadam se da će se naša saradnja nastaviti kako preko našeg manjinskog Veća na nivou opštine tako i na nivou županije – rekao nam je Kolarević.

Na svečanosti su dodeljena i godišnja priznanja Veća. Povelja za ukupan profesionalni, društveni rad i angažovanje u oblasti nauke, kulture, umetnosti, obrazovanja i sporta te društvenog i ekonomskog napretka od značaja za srpsku zajednicu u Vukovarsko-sremskoj županiji, uručena je Slobodanu Landupu iz Borova. Profesor istorije i geografije u penziji, Slobodan Landup, rođen je 1941. godine u Striježevici kod Požege. Do 1972.godine bio je nastavnik u Rajićima, a onda postaje direktor osnovne škole u Borovu gde i danas živi. Bio je sekretar SIZ-a za odgoj i obrazovanje bivše opštine Vukovar i predsednik Komiteta za društvene delatnosti. Direktor borovske škole ponovo postaje 1999.godine pa sve do penzionisanja 2006.godine. Dao je veliki doprinos razvoju sporta , osnovao je košarkaški i karate klub, a posle rata i šahovski klub. Takođe je bio osnivač i predsednik udruženja antifašističkih boraca i antifašista u Borovu i Vukovarsko-sremskoj županiji.

– Ovo priznanje mi jako puno znači, pre svega što je to priznanje mog naroda da sam nešto u svojoj životnoj karijeri i uradio pre svega u sportu i radu s mladima. Naravno, i škole su u pitanju jer sam za deset godina dok sam bio sekretar SIZ-a 19 škola uspeo sagraditi i obnoviti u selima bivše opštine Vukovar. Zbog toga sam bio i “nagrađen” tako što sam 1991. godine suspendovan s posla. Najviše sam ponosan na svoj prosvetni rad. Kad bi se opet rodio ponovo bih bio prosvetni radnik – priča Landup priznajući da je veoma uzbuđen zbog priznanja koje mu je dodeljeno.

Dobitnik plakete je 88-godišnji Vlajko Brkić iz Bobote koja mu je dodeljena za izuzetna postignuća, doprinos i zalaganje u oblasti kulture, umetnosti i negovanja antifašističkih vrednosti te društvenog i i ekonomskog napretka od značaja za srpsku zajednicu na području Vukovarsko-sremske županije. Brkić je do penzionisanja radio kao matičar u Boboti, a bio je na brojnim funkcijama te društveno angažovan u mnogim organizacijama, među ostalim, u udruženju penzionera i antifašista.

– Ja sam rođen u Boboti i moji roditelji, čak i djedovi i pradjedovi su rođeni u Boboti, tako da sam ceo život bio vezan za Bobotu i nastojao da se, na neki način odužim i napravim nešto za svoje selo koje je napaćeno u Drugom svetskom ratu i dalo mnoge žrtve – kaže Brkić.

Ove godine, Veće je odlučilo da nagradi i mlade. Za angažovanje u oblasti sporta pohvalnicu i poklon-bon od hiljadu kuna dobila je 17-godišnja Jelena Begović iz Vukovara koja se bavi kineskom borilačkom veštinom tai-či-čuan.

– Meni je velika čast što sam dobila ovu pohvalnicu. To će mi biti podsticaj da postignem još više uspeha i osvojim još puno medalja – kaže Jelena kojoj će nagrada dobro doći jer se priprema za evropsko takmičenje u Bugarskoj.

U prigodnom programu učestvovali su članovi Tamburaške sekcije Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” i Tamburaškog sastava “Dunavske zore” iz Borova.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.