26/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dobrovoljna predaja oružja je neograničena i bez sankcija

2 min read

Policijska uprava vukovarsko-sremska saopštila je da su od 1. do 16.januara policijski službenici protiveksplozivne zaštite postupali u tri prijave dobrovoljne predaje oružja, municije i eksplozivnih sredstava te pet dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U tri slučaja dobrovoljne predaje građani koji su želeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima ukupno dve ručne bombe, 200 grama eksploziva, 120 komada različitih pirotehničkih sredstava i dva komada municije kalibra 20 mm.

Takođe, policijski službenici su s pet lokacija na siguran način izuzeli ukupno dve poluautomatske puške, dva raketna bacača (tzv. „zolje“), pet tromblonskih mina, jednu mlaznicu raketnog motora višecevnog bacača raketa, jednu ručnu bombu, 20 komada lovačke municije kalibra 16 mm te 2.010 komada puščane municije, a koje su građani pronašli prilikom građevinskih i poljoprivrednih radova te u devastiranoj garaži.

Iz policije zahvaljuju građanima na ukazanom poverenju te pozivaju sve one koji još negde u svojim domovima drže i čuvaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga dobrovoljno predaju.

Takođe, upozoravaju građane da budu oprezni ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ne preduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obaveste policiju. Posebno osposobljeni policijski službenici za protiveksplozivnu zaštitu će doći da preuzmu opasna sredstva.

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mesto i preuzeti opasno sredstvo. Iz Policije poručuju da je anonimnost osobe koja dobrovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva zagarantovana i da se protiv te osobe neće pokretati prekršajni niti krivični postupak.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.