04/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Najmlađi stanovnici opštine Erdut kroz igru učili o razvrstavanju otpada

4 min read

Komunalno preduzeće “Čvorkovac” Dalj kroz čitavu nedelju, povodom Dana planete Zemlje, provodi radionice koje podučavaju o važnosti očuvanja naše okoline. Zaposlenici Čvorkovca danas su bili domaćini za 230 učenika razredne nastave i predškolaca koja pohađaju nastavu i vrtić u Dalju i Bijelom Brdu. Deca su imala priliku da se podsete kako se razvrstava otpad, pogledali su crtani film o toj temi, a imali su mogućnost da igraju Iks-Oks s plastičnim čepovima na kartonskoj podlozi.

– Dobili smo određene zadatke i vezali smo pertle na reciklirane patike. U mom domu mislim da se pravilno odvaja smeće, u smeđu kantu ide biootpad, u žutu ide plastika, u plavu ide papir, a u zelenu ide razni otpad. Ponekad napravim i igračku od nekog materijala. Imali smo školski zadatak da napravimo nešto svoje tako da sam, uz tatinu pomoć, od plastičnih čepova napravila glavu za robota. Ne igram se s tim robotom budući da je izložen u školi. Jednom sam pravila i kućicu od kartona koju sam i obojala. Uživam u tome – ispričala nam je Ana, učenica 3. razreda OŠ Bijelo Brdo.

– Naučio sam da trebamo reciklirati smeće i da pazimo na okoliš. Inače pazim na okoliš tako što ne bacam papiriće po prirodi. Bilo mi je zanimljivo razvrstavanje otpada i rešavanje križaljki na tu temu – rekao je Anin prijatelj Andrej.

I Minji Dokić, učenici 3. razreda Osnovne škole Dalj bilo je zanimljivo na radionici, a otkrila nam je šta je naučila.

– Meni je ovo bilo jako zanimljivo, naučili smo da papire i plastiku ne treba bacati po prirodi nego razvrstati u kante za određeni otpad – izjavila je Minja.

Dečji pozitivni odgovori na postavljena pitanja o pravilnom razvrstavanju otpada dokaz su da zaposlenici Čvorkovca i učitelji prenose deci znanje.

– Prekrasno je danas bilo. Deca su, kao i uvek, željna znanja, znaju jako puno, vole to znanje pokazati. Simpatični su kada dokazuju da su superiorniji od nas odraslih kada je u pitanju zaštita okoliša. Moram priznati da me ponekad iznenade sa svojim ozbiljnim odgovorima. Dan planete Zemlje obeležavamo od 2011. godine. Danas deci pristupamo na drugačiji način jer su i oni drugačiji i napredniji nego i mi sami. Puno toga znaju, ali i očekuju od nas odraslih. Ovaj susret su podržali Fond za zaštitu okoliša i Opština Erdut kroz projekat putem kojeg smo suočili ekološku ekipu sa savremenim periodom da vidimo da li ekologija može parirati savremenom dobu. Želja nam je da deca shvate da sve smeće nije smeće, nego je i otpad, od kojeg možemo napraviti novostvorenu vrednost, a u tom smeru su provedene ove edukacije i radionice – zaključila je Tomaševićeva.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.