06/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pomoć u kući putem projekta “Zaželi” u opštini Trpinja dobija 132 korisnika – o njima brinu 22 osobe

5 min read

Danas je u Domu kulture u Boboti, održana početna konferencija projekta “Zaželi – prevencija institucionalizacije – Opština Trpinja 4” u okviru kojeg su zaposlene 22 osobe koje brinu o 132 korisnika, starih i nemoćnih osoba.

Priliku za posao po prvi put u sklopu ovog programa dobila je Miljana Lukić iz Trpinje koja će u naredne tri godine brinuti o šest starijih i nemoćnih osoba.

– Jako sam zadovoljna. Ponedeljkom, sredom i petkom sam kod korisnika po dva sata, a utorkom i četvrtkom sam kod jedne tri i po sata i kod druge četiri, s tim da imamo i pola sata pauze. Korisnici su srećni i zadovoljni, a ja se stvarno trudim da im što više pomognem. Ranije sam radila u trgovini, međutim ovaj posao mi je puno bolji jer kad pomažem drugima, meni je srce puno. Stignem rešiti i lične obaveze, u pauzi obiđem svoje troje dece tako da sam baš zadovoljna – ispričala nam je Miljana.

– Radim od početka projekta, dakle ovo mi je četvrti put. Posao mi mnogo znači, našla sam se u tome jer volim pomagati starijim i nemoćnim ljudima, pružati im pomoć na razne načine. Brinem o šest korisnika, ostala su mi dva stara i dobila sam četiri nova. Snašla sam se, korisnici znaju šta mogu očekivati od nas. Sve je na prijateljskom nivou i o svemu se dogovaramo – priča Slađana Klajić iz Bobote.

– Srećni smo što smo među prvima dobili projekat “Zaželi – prevencija institucionalizacije – Opština Trpinja 4”. Započeli smo s aktivnostima, žene su počele s radom 15. marta i već su na terenu sa korisnicima od kojih imamo povratnu informaciju da su zadovoljni kao i zaposlenici. Imali smo korekcija kada su zaposlenici u pitanju jer su ovaj put ciljana grupa krajnji korisnici što u prošlim faza nije bilo. Pre je uvek bila ciljana grupa zapošljavanje teže zapošljivih žena, a sada je to bez diskriminacije tako da se svako, ko je smatrao da može raditi ovaj posao, mogao javiti na javni poziv. Budući da se brinem o socijalnim pitanjima u opštini, moram da naglasim da je ovaj projekat važniji od infrastrukturnih projekata jer smo mi ruralno područje i opština koja broji sedam naseljenih mesta, a u nekim mestima nemamo ni trgovinu tako da poseta korisnicima u ovoj prilici mnogo znači – pojasnila je Jasna Ajduković, voditeljka projekta.

Od korisnika sa terena dolaze samo pozitivne reakcije, što je potvrdila i Smiljka Čonić iz Zrenjanina čija 90-godišnja majka dobija pomoć u kući, što mnogo znači.

– Kod moje majke jedna žena dolazi tri puta nedeljno i jedva čeka da je neko obuđe jer stari ljudi nemaju društvo. Sestra i ja obilazimo majku, ali ova joj pomoć mnogo znači i nama je lakše. Lepo provede vreme, malo razgovara sa tom ženom koja dosta radi. Žene koje dobijaju pomoć pored higijene dobiju i psihoterapiju. Mislim da korisnici trebaju biti zahvalni na ovoj prilici – rekla je za naš radio gospođa Smiljka.

– Ovo je druga faza kako primam pomoć u kući i jako sam zadovoljna. Hvala svima koji su ovo organizovali, ženama koje nam pomažu i posebno voditeljki projekta Jasni Ajduković što nam je omogućila da nam mlade žene pomognu koliko mogu. Smatram da nam trebaju pomoći samo ono osnovno, ne treba ih koristiti. Mislim da više trebaju biti naše drugarice, da se družimo, pričamo, šalimo, da razmenimo mišljenja i recepte, a ujedno i da nam pomognu – smatra Matija Novaković.

Prisutnima se prilikom predstavljanja projekta obratio načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić koji je istakao njegov značaj.

– Došli smo do nivoa da se projekat koji je i pre postojao, vrednuje na ovaj način tako da traje duži period. Projekat se u našoj opštini pokazao odličnim i drago mi je da smo već započeli, vidi se da se radi, da sve funkcioniše, a danas smo ovde da to i prezentujemo – zaključio je načelnik Palić.

Projekat čiji je nosilac Opština Trpinja vredan je milion i 56 hiljada evra, u 100 procentnom iznosu sufinansiran od Evropske unije: 15% iz državnog budžeta Republike Hrvatske i 85% iz Evropskog socijalnog fonda plus.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.