18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar će dobiti novih 12 solarnih elektrana na objektima u gradskom vlasništvu

2 min read

Gradu Vukovaru odobren je projekat „Sunce nad Vukovarom“, u sklopu kojeg će na zgradama u gradskom vlasništvu biti izgrađene solarne elektrane, rečeno je na početnoj konferenciji u utorak, na kojoj je upriličeno svečano potpisivanje ugovora s izvođačima radova, firmama “Elektro – Energetika d.o.o.” te “Đuro Đaković Elektromontaža d.o.o.”

Ugovore s izvođačima radova potpisao je gradonačelnik Ivan Penava.

Grad Vukovar je navedeni projekat prijavio na poziv MRRFEU-a iz programa „Energija i klimatske promene“ . U sklopu projekta biće izgrađeno 12 solarnih elektrana na objektima šest vukovarskih osnovnih škola “Antuna Bauera”, “Dragutina Tadijanovića”, “Blage Zadre”, “Siniše Glavaševića”, “Nikole Andrića” i “Mitnica”, Dečjem vrtiću Vukovar I – Centralni objekat i Vukovar Novi, Gradskoj upravi Vukovar, Gradskoj tržnici Vukovar, Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“ u Borovu naselju te Plivalištu Vukovar.

Ukupna snaga svih elektrana iznosi 801,90 kW, a udeo zelene energije u ukupnoj potrošnji nekretnina iznosiće oko 53 %.

Projekat „Sunce nad Vukovarom“ sufinansiran je iz EGP finansijskog mehanizma za period od 2014. do 2021. godine u okviru provođenja Programa „Energija i klimatske promene“, uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške.

Provodi se u saradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation, rok provođenja projekta je dve godine, a njegova ukupna vrednost iznosi 774.968,55 evra. Stopa finansiranja projekta putem bespovratnih sredstava iznosi 85 %, odnosno 658.723,27 evra, izvestili su iz vukovarske gradske uprave.

Foto: Grad Vukovar / M.Šlafhauzer

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.