18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Učenički dom Vukovar posetio župan Damir Dekanić sa saradnicima

5 min read

Dom učenika Vukovar koji je obnovljen 2004. godine danas je posetio župan Damir Dekanić sa svojim saradnicima. U Učeničkom domu čiji je kapacitet 120 ležaja trenutno boravi 49 učenika koji su smešteni u dvokrevetne i trokrevetne sobe. Po rečima direktora doma Zlatka Hegeduša, učenici u ovaj dom dolaze iz raznih mesta Vukovarsko-sremske županije, a ima i nekoliko učenika iz susedne Osječko-baranjske županije.

– Najveći broj učenika dolazi iz ovog dela Srema, iz Iloka, Nijemaca, Otoka, Vrbanje, Soljana, Jarmine, Mikanovaca, dakle iz 15-ak mesta naše županije. Od prošle godine počeli su nas prepoznavati i učenici iz drugih županija tako da imamo šest učenika iz Osječko-baranjske županije i dvoje iz Požeško-slavonske županije što je jako dobro iz razloga, kad učenik izabere neku školu u Vukovaru, da skrati vreme putovnja i to vreme korisno upotrebi za učenje i druge vannastavne aktivnosti – rekao je direktor doma Hegeduš.

Učenicima su na raspolaganju dnevni boravak i čajna kuhinja, sobe za učenje, informatička učionica, biblioteka, zajednički prostori za učenje, vanjski sportski tereni, besplatan wi-fi, a osigurana su i tri sveža obroka, od kojih su dva kuvana. Cena smeštaja u domu je 1.260 kuna, od toga pola plaća Ministarstvo nauke i obrazovanja kroz decentralizovana sredstva preko županije.

– Vukovarsko-sremska županija sa 25% roditeljske obaveze već tri godine učestvuje u sufinansiranju smeštaja u domu tako da za roditelje ostaje da plate 40 evra ili 315 kuna za mesec dana. Smatram da je to jako dobra cena za sve ono što učenici imaju u ovom domu za trideset dana, a to je briga 24 sata o njima. Imamo četiri profesora, stručnog saradnika – pedagoga koji s njima rade, prate ih u učenju, komuniciraju sa roditeljima, ukoliko postoje problemi, ali uglavnom velikih problema nema – istakao je Hegeduš.

Učenik trećeg razreda Tehničke škole “Nikola Tesla ” Luka Basran-Hasan koji je inače iz Vinkovaca u domu je od prvog srednje i zadovoljan je organizacijom učenja, slobodnog vremena i odnosom sa zaposlenicima u domu, a učestvovao je i na filmskom projektu Učeničkog doma, na kojem je bio montažer.

– Jako mi se ovde sviđa, imamo doručak, ručak, večeru. Zabavno je, ima nas dosta, igramo društvene igre i fudbal. Svake godine održava se i Domijada – takmičenje među domovima prilikom kojeg izrađujemo različite rukotvorine i filmove. Osvojili smo drugo mesto u sportovima poput badmintona i stolnog tenisa. Imamo i filmsku grupu, izradili smo film s kojim smo osvojili takođe drugo mesto na Domijadi, a ja sam bio montažer – rekao je učenik i korisnik Učeničkog doma Luka.

Vukovarsko sremski župan Damir Dekanić prilikom posete Učeničkom domu i razgovora sa učenicima izrarzio je zadovoljstvo uslovima u kojima učenici žive i uče.

– Dom je jako lepo uređen, vidi se da je u njega uloženo dosta novca. Uredan je i održava se, ovo je jako lepo okruženje. Vidim da su i učenici zadovoljni, uslovi su im zaista dobri. Svima onima kojim je skupa karta ovo je jako dobro rešenje. Iz razgovora sa direktorom dobili smo potvrdu, a to smo i uvideli, da su roditelji i odgajatelji po pojedinim grupama izuzetno angažovani, da svako vodi računa o svojoj grupi, da su pravila postavljena i da se poštuju – zaključio je župan Dekanić i istakao da će županija nastaviti sa sufinansiranjem cene smeštaja za učenike.

Boravak u ovom Učeničkom domu koji se nalazi u Borovu naselju je planski i pedagoški isplaniran, postoji organizacija buđenja i učenja, kao i organizacija slobodnog vremena.

Tekst i foto: S. Mijatović

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.