28/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Tehničkoj školi “Nikola Tesla” proveden preventivni program “Zajedno protiv govora mržnje”

4 min read

Tehnička škola “Nikola Tesla” Vukovar, po drugi put bila je domaćin preventivnog programa “Zajedno protiv govora mržnje”. Program je održan u organzaciji Policijskih uprava vukovrsko-sremske i osječko-baranjske i uz podršku Direkcije policije Ministarsvta unutrašnjih poslova i Ministarstva nauke o obrazovanja. Radi se o projektu kojim se učenicima promoviše kultura dijaloga, toleranicije, nenasilja, svih oblika antisemitizma i nasilničkih ponašanja. Kroz čitav dan organizatori su u saradnji sa učenicima proveli niz tematskih aktivnosti.

– Prva aktivnost je međunarodni projekat “Šafran” čiji je cilj podizanje svesti o svim oblicima antisemitizma koji uči decu o opasnostima bilo kojeg oblika diskriminacije, govora mržnje i netolerancije. Za momke imamo interesantno fudbalsko takmičenje gde upravo kroz takmičenje i utakmicu promovišemo kulturu tolerancije pod nazivom “Ja sam za fair-play”. Cilj nam je među decom razvijati solidarnost, kulturu dijaloga i međusobnog uvažavanja – rekla je Sandra Veber, voditeljka Direkcije policije.

Provedena je i aktivnost “Ljudskost u akciji”, Multimedijalni program “Progovorimo rečima čovečnosti” , a s obzirom da Hrvatska od ove godine predsedava Međunarodnim savezom sećanja na Holokaust održana je i radionica “Sećanje na žrtve Holokausta”.

– Deca su u fokusu i iskazali su svoj pijetet prema žrtvama Holokausta. Zajedničkim snagama, u skladu sa sporazumom o međuresornoj saradnji u sprečavanju nasilja i vaspotno-obrazovna ustanova i policija i sistem socijalne zaštite i zdravstvo razgovaraće o problemu nasilja i kako pronaći konkretne korake da zaista budemo sigurno mesto gde je nulta stopa tolerancije na nasilje – rekla je, ovom prilikom Veber.

Tehnička škola Nikola Tesla Vukovar duži niz godina, u skladu s programom proaktivnih i preventivnih mera Grada Vukovara, policije i partnera provodi različite programe iz područja prevencije, podsetio je direktor Tehničke škole Đorđe Lukić.

– Vide se rezultati našeg zajedničkog rada, pre svega između policije u Gradu Vukovaru i naše škole jer u ovom momentu nemamo nikakvih problema kao što smo imali u prošlosti. Pre dve godine smo imali ovakvu akciju, danas smo se ovde okupili da pričamo o Holokaustu i ostalim aktivnostima koje su vezane za toleranciju i međusobno druženje učenika budući da u našu školu idu učenici različitih nacionalnosti – rekao je direktor Lukić.

Načelnik Policijske stanice Vukavar Vlado Božić naveo je da se na našem području beleži pad pojave oblika krivičnih dela javnog poticanja na mržnju.

– U svim ranijim krivičnim delima, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv počinioca su provedeni postupci i podnesene odgovarajuće krivične prijave ili prekršaji. I dalje ćemo na ovakvim događanjima isticati mir, toleranciju te srečavati govor mržnje i sve oblike nasilja.

U skopu ovog programa održana je i radionica “Zatrubi za toleranciju” na kojoj su učenicima govorili o saobraćajnoj toleranciji, a proveden je i poligon sa takozvanim “pijanim naočalama”.

Nikolina Velikić, učenica trećeg razreda, smera ekološki tehničar prešla je određeni poligon sa “pijanim naočalama” , a kaže da je bilo teško i pomalo zastrašujuće. Kaže da je nasilja u školi bilo pre dve godine, da ga sada nema i da redovno razgovaraju sa profesorima o vršnjačkom nasilju što joj je drago jer nasilje svakao nije dobro.

Ovaj preventivni program podržali su i predstavnici gradske vlasti, kao i ostali partneri: Centar za nestalu i zlostavljanu decu iz Osijeka, te Inicijativa “Art-Hill”.

S.M. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.