18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ovogodišnji 16. Sajam cveća i seoskog turizma u Dalj planini okupio 30-ak izlagača

4 min read

Više od 30 izlagača okupilo se ove subote na 16. Sajmu cveća i seoskog turizma u Dalj planini.

Domaćin i jedan od organizatora Sajma je mađarsko Kulturno-umetničko društvo “Šandor Petefi” iz Dalj planine, čiji je predsednik Emerik Huđik izrazio zadovoljstvo velikim brojem izlagača, ali i posetilaca.

– Mi smo domaćini, ali bez podrške Turističke zajednice Opštine Erdut i Opštine Erdut ovaj Sajam ne bismo mogli organizovati. Zahvaljujemo se i Demokratskoj zajednici Mađara Hrvatske na podršci. Počeli smo sa sedam izlagača, a danas ih je 30-ak. Svake godine pokušavamo da osmislimo nešto novo i bolje. Vidim puno poznatih lica, koja svake godine dolaze na naš sajam i kupuju, a najviše me raduje što je iz godine u godinu sve više cvećara – rekao je Huđik u izjavi medijima.

 

Među izlagačima bio je i Damir Golik iz osječkog OPG-a “Grabrović” čije se tri generacije bave proizvodnjom cveća.

– Najviše se prodaju muškatle, surfinije, petunije, kadifice, begonije i drugo sezonsko cveće. To je porodični posao. Nema radnog vremena, ali dok nas ima u porodici, koliko nas ima, nećemo odustati – kaže Golik.

Sajam je i ove godine posetila Milena iz Dalja, koja kući nije otišla praznih ruku.

– Zadovoljna sam velikim izborom cveća. Cene su nešto veće nego na tržnici. To znam jer cveće volim i redovno kupujem – priča Milena.

Odazivom izlagača i posetilaca zadovoljan je i načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić.

– Sajam je iz godine u godinu sve bogatiji i kvalitetniji. Jedan je od prvih sajmova cveća na području Osječko-baranjske županije i šire. Drago mi je da se i ove godine okupio veliki broj izlagača, među kojima su i neki novi, koji žele da izlažu svoje proizvode. Zadovoljni smo i odazivom posetilaca, koji uživaju u ponudi cveća, ali i bogatoj gastronomskoj ponudi i kulturno-umetničkom programu – ističe opštinski načelnik Vesić.

Na organizaciji Sajma čitave ove nedelje radili su radnici opštinskog komunalnog preduzeća “Čvorkovac” iz Dalja, saznajemo od direktorice Anđelke Tomašević.

Danas su organizovali još jednu ekološku radionicu za decu, kojima čitave ove nedelje obeležavaju Dan planete Zemlje.

– Decu kroz kviz želimo naučiti kako od otpada možemo stvoriti novu vrednost. Pripremili smo i nagrade, zahvaljujući našim sponzorima. Svi su se uključili da nagradimo decu, nagradama koje će im pomoći u daljnjem školovanju. Želja nam je da deca razviju ekološku svest i navike koje mi odrasli nemamo. Naša deca su dobri učitelji, kada je u pitanju eko zona – podvlači Tomaševićeva.

I ovogodišnji Sajam cveća i seoskog turizma u Dalj planini obeležila je bogata gastronomska ponuda, vina, rakije, sira, suhomesnatih proizvoda, meda i kolača. Brojna udruženja izložila su ručne radove i druge rukotvorine.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.