19/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

O prekograničnoj saradnji na sastanku dožupana Jeremića i državne sekretarke Olene Papuge

5 min read

Državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Olena Papuga u utorak je posetila Vukovar, gde se u Palati Srem sastala sa zamenikom vukovarsko-sremskog župana Srđanom Jeremićem i predstavnicima županijske Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina. Tema sastanka bila je prekogranična saradnja, prvenstveno na projektu “Dunav nas spaja” koji povezuje nacionalne manjine s područja Vukovarsko-sremske županije i AP Vojvodine.

– Dugo se nismo sreli iz različitih razloga, jedan od njih je i ova pandemija i zatvaranje granica, ali smo se dogovorili da ne treba stati u onome što smo jednu trećinu ili možda jednu polovinu uradili. Nacionalne manjine su zainteresovane za ovaj projekat jer osim toga što nam daje neku materijalnu potporu, pojedinačno svim nacionalnim zajednicama u obe države, nosi i jednu snažnu poruku o tome da mi želimo da živimo zajedno, da nas Dunav ne razvaja već spaja. Mislim da mi tako i živimo – rekla je, između ostalog, državna sekretarka i članica Nacionalnog saveta Rusina u Republici Srbiji.

Zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić rekao je da je ovaj sastanak na tragu prošlonedeljne posete Novom Sadu i razgovora sa predstavnicima Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine.

– Naš cilj je da intenziviramo zajedničke napore i što pre zaokružimo ovaj projekat i apliciramo ga na prvi javni poziv, koji će pokrivati ovu oblast. Mi smo danas jasno definisali termine za određene aktivnosti. Državna sekretarka Olena Papuga, koja je od početka uključena u ovu priču, preuzela je obavezu da okupi nacionalne savete iz AP Vojvodine u narednih 20-ak dana, da se sublimira ono što su oni dali kao predloge i naprave eventualne korekcije. To ćemo i mi učiniti u narednih 20-ak dana sa našim županijskim manjinskim većima. Naša želja je da negde do kraja aprila održimo sastanak u Iloku, gde ćemo predstavnicima i jedne i druge strane, nacionalnim manjinama iz Vukovarsko-sremske županije i AP Vojvodine, predstaviti projekat “Dunav nas spaja” – pojasnio je Jeremić.

Na sastanku se razgovaralo i o inicijativi koja za cilj ima emitovanje televizijskih emisija na manjinskim jezicima, na Vinkovačkoj televiziji i Radio-televiziji Vojvodine.

– Vukovarsko-sremska županija je većinski vlasnik Vinkovačke televizije. Razgovarao sam sa županom na tu temu i on je podržao ideju da se ponovo krene s ciklusom tih emisija. Sigurno da će RTV biti zainteresovana jer oni imaju manjinsku redakciju. Prema tome, ostvareni su svi preduslovi da kreiramo još jedan projekat, koji će obuhvatiti i prezentovati život i rad nacionalnih manjina s obe strane Dunava – poručio je Jeremić.

Ovu inicijativu pokrenuo je Joakim Erdelji, potpredsednik županijske Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina i predsednik Veća rusinske nacionalne manjine VSŽ, zaposlen na Vinkovačkoj televiziji.

– Manjine trebaju imati svoju vidljivost na lokalnoj televiziji. To je u našoj županiji Vinkovačka televizija. Pošto sam pre rata radio na Radio-televiziji Novi Sad, sada Radio-televiziji Vojvodine, moj prijatelj je glavni urednik manjinske redakcije. Našli smo se u Novom Sadu na jednoj manifestaciji i on je načelno prihvatio saradnju. Razgovarao sam i sa kolegama u Vinkovačkoj televiziji, direktorom i glavnim urednikom i oni su takođe saglasni. Budući da je Vukovarsko-sremska županija sada vlasnik Vinkovačke televizije smatram da bi se ta ideja mogla realizovati. Dalje je na poličarima, da se ostvari i taj vid saradnje. Nama taj program treba jer su manjine nedovoljno zastupljene u medijima. Trebalo bi razmišljati i o pokrivenosti radijskog programa, pogotovo što su radijske emisije jednostavnije za izradu i jeftinije – napominje Erdelji.

Zadovoljstvo održanim sastankom izrazio je i predsednik Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina VSŽ i predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević.

– Drago mi je što su intenzivirani razgovori o projektu “Dunav nas spaja”. Koordinacija je aktivno uključena sa svim manjinskim većima i predstavnicima. Nakon zastoja ponovo smo pokrenuli tu priču. Prošle godine održali smo sastanak u Vinkovcima sa Razvojnom agencijom VSŽ i osmislili aktivnosti koje su važne za nacionalne manjine VSŽ. Sledeći sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina iz Vojvodine biće u Iloku i verujem da će projekat “Dunav nas spaja” biti pokrenut – zaključio je Mikerević.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.