26/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Društvo multiple skleroze VSŽ obeležilo u Vukovaru Nacionalni dan multiple skleroze

3 min read

20160927_110135

Društvo multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije organizovalo je danas u centru Vukovara obeležavanje Nacionalnog dana multiple skleroze, u vremenu od 11 do 13 časova. Gošća na informativnom štandu Društva bila je doktorica Tea Mirošević – Zubonja, specijalista neurologije iz Kliničko bolničkog centra Osijek.
 
Multipla skleroza je autoimuna bolest centralnog nervnog sistema, koja se u poslednje vreme registruje kod sve mlađih osoba, već u dobi od 15. godine života pa nadalje. U Hrvatskoj ima oko 2.600 registrovanih bolesnika, pri Savezu društava multiple skleroze Hrvatske, ali je struka mišljenja da obolelih ima preko 4.000. Po rečima dr. Mirošević-Zubonja, najveći problem je to što se tek 20 odsto obolelih od multiple skleroze u Hrvatskoj počinje lečiti na vreme.
 
“Mi smo još uvek ograničeni administrativnim smernicama lečenja, za razliku od ostatka zapadne Evrope, gde smatramo da pripadamo. U svetu su oboleli u mogućnosti da započnu lečenje već po postavljanju dijagnoze. U Hrvatskoj morate čekati najmanje godinu dana. Morate imati najmanje dva lečena relapsa bolesti i zapravo se pacijenti počinju kasno lečiti. To je ono što dugoročno prouzrokuje i različite i veće onesposobljenosti, veću invalidnost i veću progresiju bolesti, jer se ne leči na vreme” rekla je u razgovoru za Radio Borovo dr. Mirošević-Zubonja.

20160927_110209
 
“Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje je ispred Hrvatskog neurološkog društva upućen predlog novih smernica i načina lečenja bolesnika. Nadamo se da će biti prihvaćene, kako bi se oboleli počeli lečiti odmah po uspostavljanju dijagnoze”, dodaje naša sagovornica.  Društvo multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije, čije se prostorije nalaze u Evropskom domu Vukovar, osnovano je 2003.godine. Predsednik društva je Zoran Oljača iz Borova.
 
“Društvo broji 65 članova. Imamo 14 zaposlenih, od čega 13 ličnih asistenata i sekretara društva. Ovom aktivnošću želimo upoznati javnost s radom društva i problemima s kojima se susreću oboleli, s ciljem stvaranja osećaja pripadnosti društvu u kojem živimo” ističe Zoran Oljača. Nakon aktivnosti na info štandu društva, druženje je nastavljeno u Evropskom domu Vukovar.
 
Reportažni zapis s obeležavanja Nacionalnog dana multiple skleroze u Vukovaru objavićemo u emisiji “Na dnevnom redu” koja je na našem programu sutra od 12,10.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.