30/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Konstituisana Skupština Vukovarsko-sremske županije

3 min read

Danas je u Palati Srem u Vukovaru održana konstitutivna sednica Skupštine Vukovarsko-sremske županije. Sednici je prisustvovao 41 od 43 većnika izabrana na lokalnim izborima 21.maja. Odsutni su bili Tomislav Panenić i Zlatko Cegledi.

Za predsednika Skupštine sa 31 glasom za , 3 protiv i 9 suzdržanih izabran je Dražen Milinković iz Hrvatske demokratske zajednice , a za potpredsednika Zdravko Kelić iz Hrvatske seljačke stranke .

“Očekujem konstruktivnu saradnju za dobrobit županije s obzirom da je ovde mnogo većnika iz prethodnog saziva sa kojima smo dobro sarađivali. Pred nama je rešavanje problema u privredi i smatram da ćemo sve predloge koji su kvalitetni i dobri zajednički prihvatiti i realizovati za dobro svih građana” rekao je novoizabrani predsednik Skupštine Dražen Milinković.

“Očekujem da se konstituiše skupština i da se što pre krene u realizaciju naših planova i projekata. Verujem da će Skupština u ovom sazivu, bez obzira na političku opredeljenost većnika, postići konsenzus oko svih važnijih pitanja” rekao je vukovarsko-sremski župan Božo Galić.

Samostalnu demokratsku srpsku stranku će u županijskoj Skupštini predstavljati Rado Bosić, Snežana Jovanović i Vinko Lazić.

“Od ovog saziva očekujem da bude efikasan u svome radu, i pre svega da se postave pitanja od interesa za srpsku zajednicu. Među njima je pitanje registracije škola u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku ,komunalno uređenje opšina u kojima je većinsko srpsko stanovništvo i mnoga druga pitanja i problemi koji su do sada ostali nerešeni”, rekao je Vinko Lazić.

Podsećamo, koalicija na čelu sa Hrvatskom demokratskom strankom  osvojila je 21 mesto u skupštini. Lista grupe birača čiji je nosilac Tomislav Panenić osvojila je 7 većničkih mandata. Koaliciji SDP-a i HNS-a pripalo je 5 mesta, SDSS je osvojio 3 mesta, koliko i Živi zid, dok će HSP Ante Starčević imati 2 većnika u Skupštini Vukovarsko-sremske županije.

Budući da nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine, broj članova županijske skupštine povećan je za 2 mesta, na 43. Po jedan većnički mandat iz redova srpske nacionalne manjine pripao je koaliciji na čelu sa HDZ-om i listi SDP-a i HNS-a.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.