27/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Festival glumca u Vukovarsko-sremskoj županiji

2 min read

Gradovi Vukovarsko-sremske županije – Vinkovci, Otok, Ilok, Vukovar i Županja – iduće sedmice postaće pozorišni centri. Od 12. do 20. maja održava se 24. Festival glumca .

Jedini je to festival u čijem je središtu isključivo glumac. „Selektori, članovi ocenjivačke komisije, domaćini i domaćice te nagrađeni isključivo su glumci, pa se stoga s pravom kaže da je Festival glumca posvećen glumcima i glumačkim umetničkim ostvarenjima“, ističu organizatori – Hrvatsko društvo dramskih umetnika i Pozorišna družina Asser Savus. 

Iako je krenuo kao festival monodrame i kamernog pozorišta, do svog 24. izdanja razvio se u festival na kojem se mogu videti i predstave s brojnom glumačkom postavom te daje uvid u različita glumačka ostvarenja, od monodrama za odrasle do dečjih lutkarskih ansambl predstava.

Izmira Brautović, Darko Janeš i Nedim Prohić članovi su ocenjivačke komisije koja će od 12. do 20. maja pogledati osamnaest predstava prošlogodišnje hrvatske pozorišne produkcije, te odlučiti kome će se dodeliti četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umetnička ostvarenja (dvoje glumaca i dve glumice), Nagradu Ivo Fici za mladog glumca ili glumicu do 28 godina, Nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za decu i mlade te Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u celini.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.