28/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Gradsko veće Vukovara: Nema uslova za proširivanje obima prava Srba

4 min read

Gradsko veće grada Vukovara usvojilo je Zaključak o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine. Prema usvojenom zaključku, koji je identičan prijašnjima, taj dostignuti stepen je na nivou koji omogućava saradnju i suživot, ali se nisu stvorili uslovi za proširivanje obima individualnih i kolektivnih prava Srba u Vukovaru koja se prvenstveno odnose na ravnopravnu upotrebu ćirilice na području grada.

– Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dolje, lijevo ili desno, mogao bi izazvati dodatne turbulencije i napetosti što nam nije cilj. Imajući u vidu činjenicu da ćemo vrlo skoro imati rezultate popisa stanovništva mislim da je najuputnije činiti sve da se ta situacija relaksira – rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji osporava popis stanovništva iz 2011. godine jer smatra da ne odgovara ni broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu.

Zaključak je usvojen većinom glasova većnika Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i HDZ-a, Nenad Bučko iz HNS-a prilikom glasanja bio je suzdržan, a protiv su glasali jedino većnici SDSS-a i DSS-a. Zamenik gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine, SDSS-ov Srđan Kolar, izrazio je žaljenje što političke strukture u gradu nisu napravile ništa da se bilo koje, pa i najmanje pravo unapredi.

– Mišljenja sam da je ova odluka koja je već pet-šest godina na sednici Gradskog veća, vruć krumpir koji je Ustavni sud dao gradu Vukovaru. Ovo nije mesto za donošenje takvih odluka. Siguran sam da grad Vukovar nije spreman i ne verujem da će gradska vlast bez obzira na popis stanovništva, promeniti svoje mišljenje – rekao je Kolar.

– Ovo je manevar da se dvojezičnost u Vukovaru nikad ne uvede, a koji tolerišu najviše državne vlasti pa i pravosudne. Imali smo ranije najave Ustavnog suda da će on kontrolisati da se svake godine dostavlja odluka sa Gradskog veća, da neće više tolerisati konstantno neproširenje prava, da mora postojati valjano obrazloženje… Kakvo je obrazloženje ovog zaključka? Svaka rasprava je ista i neće se promeniti od strane poltičkih aktera iz reda većinskog naroda. Ne samo da ne može ćirilica u Vukovaru, to je odnos prema pravima srpske nacionalne manjine, a popis stanovništva se koristi samo kao forma i izlika, manevar da se neko od prava srpske zajednice ne ispoštuje, kako ovo tako nije jedno drugo – zaključio je većnik DSS-a Srđan Milaković.

Gradsko veće Vukovara, svakog oktobra, prema odluci i uputstvu Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.