02/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Prvi autorski udžbenici za srpski jezik za gimnazije i srednje stručne škole

5 min read

 

U Srpskom kulturnom centru Vukovaru sinoć je održana tribina „Srpske škole – srpski identitet“ na kojoj su predstavljene čitanke za srpski jezik za gimnazije i srednje stručne škole u Hrvatskoj, u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Autorke udžbenika su prof. Milica Stojanović i dr Ljiljana Bajac Nikolić.

“Od 2009. godine traje pisanje autorskh udžbenika za srpski jezik. Od tada su nastali udžbenici od 1. do 8.razreda, a 2015. godine počelo je pisanje čitanki, gramatika i radnih svesaka za gimnazije i srednje stručne škole. Učenici su do sada srpski jezik učili iz udžbenika koje je Izdavačko preduzeće “Prosvjeta” uvezlo iz Republike Srbije, a te udžbenike je plaćalo Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Ovo su prvi autorski udžbenici za srpski jezik za gimnazije i srednje stručne škole na području Republike Hrvatske koje je takođe finansiralo hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja “, kaže profesorka Milica Stojanović. U izradi udžbenika pomogli su i profesori sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Uz čitanke, izašle su i nove gramatike i radne sveske, ukupno 12 knjiga od prvog do 4.razreda srednje škole. Nove čitanke , učenici će koristiti već od ponedeljka, 27.novembra. Prema rečima profesorke Stojanović, 616 srednjoškolaca sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranske županije čitanke će dobiti besplatno, dok će udžbenike iz gramatike i radne sveske imati priliku da kupe. Osim srednjoškolaca koji se obrazuju po modelu A, nove čitanke za srpski jezik dobiće i 110 učenika koji u Hrvatskoj pohađaju C model, odnosno negovanje maternjeg jezika i pisma.

Prema rečima dr Ljiljane Bajac Nikolić, učenici će u novim čitankama više saznati o srpskim književnicima iz Hrvatske ili onima koji su povezani s Hrvatskom, među ostalima i o Zahariju Orfelinu, Savi Mrkalju, o vezi Vuka Stefanovića Karadžića i Branka Radičevića s Vukovarom, o Josifu Milovuku, rođenom u Trpinji koji je jedan od osnivača Matice srpske, Jakovu Ignjatoviću, poznatom srpskom romanopiscu koji je jedno vreme živeo i stvarao u Dalju… Takođe će imati priliku da uče o piscima, pesnicima i delima iz vremena NOB-a. U čitankama su zastupljeni i sadržaji iz nacionalne istorije Srba za koje nema dovoljno prostora u okviru redovnog predmeta te sadržaji iz likovne umetnosti koji su u korelaciji sa određenom epohom književnosti. Udžbenici gramatike su savremeniji od prethodnih i sadrže praktične primere, a radne sveske će kroz četiri godine učenicima omogućiti odličnu pripremu za državnu maturu, istakla je profesorka Bajac Nikolić.

Na tribini u Srpskom kulturnom centru Vukovar govorile su i profesorka Jadranka Radošević, savetnica-nadzornica za srpski jezik pri Ministarstvu nauke i obrazovanja Republike Hrvatske i profesorka Slađana Milješić, koje su bile recenzenti novih knjiga, a Milješić i članica Komisije za stručnu procenu udžbenika pri Ministarstvu nauke i obrazovanja. Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić je čestitajući autorkama na ovom, kako je istakao, kapitalnom delu, ukazao na značaj obrazovanja na maternjem jeziku kao jednom od segmenata očuvanja srpskog identiteta. Jeremić je podsetio da su zakoni u Hrvatskoj koji regulišu manjinska prava pa i prava na obrazovanje dobri, ali da se ne primenjuju. Poručio je da predstavnici srpske zajednice neće odustati od zahteva da se konačno registruju srpske škole. Takođe je istakao da je sredstva za više od 700 čitanki koje će u ponedeljak, 27.novembra biti podeljene srednjoškolcima u nastavi na srpskom jeziku i pismu obezbedilo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.