15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dragana Jeckov: Žene s invaliditetom koje su i pripadnice nacionalnih manjina iz ruralnih područja višestruko su diskriminisane

4 min read

Saborska zastupnica SDSS- a Dragana Jeckov govorila je u Hrvatskom saboru o izveštaju pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2022.godinu. Uz primedbu da je nezahvalno raspravljati o tako osetljivoj materiji s tako velike vremenske distance Jeckov je, ipak, ukazala na najvažnije probleme.

– Prema podacima iz predmetnog izveštaja vidljivo je da se i dalje najčešće ne poštuju prava u područjima od prioritetne važnosti za njihov život kao što su socijalna zaštita, obrazovanje, pristupačnost i mobilnost, zapošljavanje i rad te nezavisni život i život u zajednici – kazala je Jeckov.

Posebno se osvrnula na položaj žena s invaliditetom koje su izložene opasnosti od višestruke diskriminacije.

– U tom kontekstu ne mogu a da ne spomenem diskriminaciju žena s invaliditetom koje su pripadnice nacionalnih manjina te na primer starije od 65 godina i dolaze iz ruralnih područja. Takve žene diskriminisane su po više osnova i suočavaju se s preprekama u svim područjima života, od obrazovanja, zapošljavanja, napredovanja u poslu, učešća u odlučivanju i pravu da samostalno odlučuju o svom životu, pristupu pravosuđu, jednakosti pred zakonom, odlučivanju o mestu življenja, do realizacije u privatnom životu u smislu partnerskih odnosa. Upravo zato mislim da bi takvim pojavama višestruke diskriminacije trebalo da se posveti još veća pažnja. One čine naročito osetljivu grupaciju koja treba našu punu pažnju – naglasila je SDSS-ova saborsska zastupnica.

U nastavku svog obraćanja rekla je kako je zgrožena delom izveštaja koji govori o predmetu iz 2022. godine kojim se bavila kancelarija pravobranitelja. Radi se o smanivanju kazne ocu zbog počinjenja dvaju krivičnih dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu svoje ćerke, sedamnaestogodišnje devojčice s invaliditetom koja je ostala trudna i rodila, a sud je, starost i status penzionera počinioca uzeo kao olakšavajuću okolnost.

– Ostavlja se utisak da počinilac ima opravdanje za počinjenje ovog gnusnog krivičnog dela. Dok se takvog oca opravdava po bilo kojem osnovu, zaboravljamo osnovni princip da su upravo roditelji ti koji treba da štite svoju decu i grade odnos poverenja s decom što je pogotovo važno kod dece s teškoćama u razvoju jer ih te poteškoće stavljaju u još zavisniji položaj. Zato iskorištavati invaliditet svog deteta na način kako je to učinio počinilac navedenih krivičnih dela apsolutno je neprihvatljivo i gnusno. Smatram da kod krivičnih dela počinjenih protiv polnih sloboda, posebno na štetu žena i devojaka sa invaliditetom, treba poslati jasnu poruku o neprihvatljivosti takvog ponašanja upravo najstrožim kažnjavanjem – poručila je Jeckov

Dodala je da će Klub SDSS-a podržati svaku inicijativu za povećanje sredstava kancelariji pravobranitelja za osobe s invaliditetom uz predlog za povećanje broja zaposlenih i otvaranja područnih kancelarija i u drugim sredinama.

R.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link