12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Boboti proslavljen Dan Opštine Trpinja i krsna slava Vidovdan

4 min read

Opština Trpinja u petak je proslavila svoj Dan i krsnu slavu – Vidovdan. Ovogodišnja proslava održana je u Boboti. Program je počeo svečanom sednicom Opštinskog veća Opštine Trpinja u tamošnjem Domu kulture.

Opštinski načelnik Miroslav Palić od infrastrukturnih projekata na području te opštine izdvojio je izgradnju dečjeg vrtića u Bršadinu. Projekat je vredan oko 800 hiljada evra, a najvećim delom finansira se iz opštinskog budžeta.

– Radovi na izgradnji trebali bi završiti u oktobru ove godine, a nakon toga plan je da ishodimo upotrebnu dozvolu i startujemo u 2025. godini s novim objektom i vrtićem – rekao je u izjavi za naš radio Miroslav Palić.

Od velikog značaja za lokalno stanovništvo su i projekti iz programa “Zaželi – prevencija institucionalizacije”.

– Opština Trpinja provodi projekat “Zaželi – prevencija institucionalizacije Opština Trpinja 4”, vredan 1.054.000 evra, na kojem su zaposlene 22 žene. Putem udruženja iz Vukovara i okoline uspeli smo zaposliti još 11 žena. Ovi projekti su omogućili otvaranje novih radnih mesta, ali i unapredili kvalitet života naših starijih i nemoćnih stanovnika – podvlači opštinski načelnik, koji je najavio i projekte koji će biti realizovani u narednom periodu. Istakao je predstojeću izgradnju biciklističke staze od Trpinje do Vukovara i od Bršadina do Vukovara, kao i niz drugih infrastrukturnih projekata, vezano za nerazvrstane ceste, pešačke staze i objekte u vlasništvu Opštine Trpinja.

Opština Trpinja danas ima približno 4200 stanovnika. Između dva popisa izgubila je oko 1300 ljudi, koji su napustili zavičaj u potrazi za boljim životom. Kako bi zadržali mlade, a one koji su otišli podstakli da se vrate, Opština Trpinja sufinansira stambeno zbrinjavanje mladih porodica sa 3.000 evra po korisniku.

U sedam naseljenih mesta na području te opštine prošle godine rođene su 23 bebe.

Depopulacija je najveći problem, rekao je u izjavi za Radio Borovo predsednik Opštinskog veća opštine Trpinja Borislav Kovačević, ali demografske mere poput sufinansiranja kupovine prve nekretnine daju rezultate.

– Kada smo doneli tu odluku pre dve godine nismo mogli znati da će biti toliki interes i odaziv. Osim lokalnog stanovništva, kuće na području naše opštine kupile su i mlade porodice iz Banovaca, Negoslavaca i Omiša – priča Kovačević.

Odlukom Opštinskog veća Opštine Trpinja nagrada za životno delo uručena je na svečanoj sednici učiteljici u penziji Mariji Opačić, predsednici Udruženja žena Trpinja. Počasnim građaninom Opštine Trpinja proglašen je nekadašnji generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, danas ambasador Srbije u Slovačkoj, kome je priznanje uručeno ranije, a zahvalnicu je dobila Teodora Vukajlović iz Šahovskog kluba “Trpinja”, prošlogodišnja državna prvakinja u šahu u kategoriji kadetkinja.

Svečana sednica završila je nastupom Etno ansambla “Đurđevak” iz Bobote.

Nakon sednice u mesnom hramu u Boboti osveštana su slavska obeležja, a u novoj crkvenoj sali, koja osim verske ima i društvenu namenu, upriličena je svečana trpeza i druženje.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link