15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Letopis o Srpskom domu kao potvrda rada ove kulturne ustanove

3 min read

U Srpskom domu u Vukovaru sinoć je upriličeno predstavljanje prvog broja Letopisa Srpskog doma koji obuhvaća hronološki pregled događaja i programskih aktivnosti u ovoj ustanovi u poslednje tri godine.

Srpski dom će iduće godine obeležiti 120 godina od osnivanja, ali je vrlo malo podataka o njegovom delovanju od 1905. godine sačuvano jer je početkom Drugog svetskog rata sva imovina konfiskovana i odnešena, rekao je na promociji Nebojša Vidović, direktor ove Ustanove u kulturi.

– Nemamo drugih podataka pa nam je ovo, na neki način, i dobar oblik zaštite onoga što smo radili, odnosno dokumentovanje svih onih stvari koje su se ovde dešavale. Onaj Srpski dom i ovaj Srpski dom nisu isti u smislu svog postulata delovanja, principa rada i programskih aktivnosti, ali se ovaj Srpski dom naslanja na svetlu tradiciju onog Srpskog doma sa početka 20. veka, naravno u novim okolnostima, u novim tehničkim i tehnološkim mogućnostima. Srpski dom već treću godinu radi, a sada je prilika da podvučemo crtu i da ostavimo neki trag iza sebe – rekao je Vidović.

Od 80-tak programskih aktivnosti Srpskog doma, Vidović posebno ističe tri događaja.

– Prvi događaj je dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar nakon 83 godine, što je bilo 15. i 16. oktobra 2022. godine. Dolasku Patrijarha prethodio je jedan vrlo značajan događaj, a to je izrada fototipskog izdanja Zbornika propisa crkvene opštine vukovarske gde imamo značajan dokument koji govori da su 1732. godine najugledniji članovi tadašnje srpske zajednice uputili dopis zvaničnim institucijama sa molbom da se gradi današnja crkva koja je izgrađena 1737. godine. Značajan događaj je da se 2023. godine nakon 80 godina u Srpski dom vratilo obeležavanje Svetosavske akademije – zaključio je Vidović.

Srpski dom Vukovar je u protekle tri godine ostvario saradnju sa brojnim institucijama, ustanovama i udruženjima kako u Hrvatskoj tako u matičnoj državi Srbiji, a prvi broj Letopisa izašao je uz podršku Uprave sa saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije.

Uskoro će u ovoj ustanovi biti održan treći nagradni literarni i likovni Vidovdanski konkurs koji okuplja veliki broj učesnika, najavio je Vidović izrazivši želju da taj događaj u budućnosti poprimi regionalni i međunarodni karakter.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link