12/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Domu Ocića otvorena izložba “Viler u Erdabovu”

3 min read

“Viler u Erdabovu”, naziv je izložbe goblena, koja je otvorena u subotu u Galeriji “Olajnica” u Domu Ocića, rodnoj kući srpskog književnika Đorđa Ocića. Izložbu, koju je organizovalo Udruženje “Đorđe Ocić” iz Dalja, uz podršku Srpskog narodnog veća iz Zagreba, otvorila je kustos – muzejski savetnik Dušanka Marković iz Muzeja grada Novog Sada.

– Zaista sam prijatno iznenađena. Goblenu se poslednjih godina opet daje zaslužena pažnja od strane muzeja. I Etnografski muzej u Beogradu je imao jednu bogatu izložbu posvećenu goblenima, zatim muzej u Negotinu i Novom Kneževcu, a znam da izložbu goblena priprema i muzej u Vrbasu. Izložba “Viler u Erdabovu” pokazala je koliko Udruženje “Đorđe Ocić” prati savremena kretanja i tendencije. Uklapaju se u ono što se dešava u kulturi na nivou ovog našeg regiona – istakla je u izjavi za Radio Borovo Markovićeva.

Izloženi su gobleni iz Vukovara, Dalja i Borova, mitskog Erdabova. Kraja koji je prema početnim nazivima Erduta, Dalja, Borova i Vukovara Erdabovom nazvao književnik Đorđe Ocić. Goblene su izradili Ljubica Stanković, Milenka i Sreto Sitnić i Biljana Stokić, stvaraoci predstavljeni i na dizajnerskim portretima te Milka Bubalo, koja je na izložbi zastupljena s jednim goblenom – rekla nam je predsednica Udruženja “Đorđe Ocić” i koautor izložbe Dejana Ocić.

– Odlučili smo se da pažnju javnosti usmerimo na navedene osobe, koje su, simbolično, predstavljene s četiri portreta, ali i svojim delima, goblenima, odnosno ramovima za njihovu izradu. Svaka od njih, svojim odlikama, zaslužuje da joj se posveti po jedan zid Galerije “Olajnica”, ali smo ih, budući da su četiri zida, sveli na četiri portreta. “Vilerovska” dela, čiji su stvaraoci te naročite i naočite osobe, na izložbi okružuju stilizovani kolažni portreti njihovih autora – priča Ocićeva.

Dizajnerske portrete četvero stvaralaca digitalnom grafikom izradila je Aleksandra Milić iz Beograda, koautor izložbe.

– Zanimljivo je da danas mogu da poredim svoj rad, kao digitalnog stvaraoca i umetnika, s onim što su nekada radili naši preci. Povezujem taj princip boda, koji stvara sliku i digitalnog piksela, koji koristim prilikom svog rada – rekla nam je dizajnerka Aleksandra Milić iz Beograda.

Izložba će za posetioce u Galeriji “Olajnica” u Domu Ocića u Dalju biti otvorena narednih mesec dana.

U muzičkom delu programa učestvovao je Slavko Bubalo na gitari, čiji su roditelji Milka i Mitar sa svojim radovima, goblenom i ramom, zastupljeni na ovoj izložbi.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link