14/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Negoslavačko “Bekrijino veče” okupilo ljubitelje folklora

4 min read

Na Letnjoj pozornici iza zgrade opštine Negoslavci u subotu je upriličeno još jedno “Bekrijino veče” – manifestacija koju dugi niz godina organizuje negoslavački pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”. Program su otvorili domaćini izvođenjem spleta dečjih igara “Učitelju, lutko molovana” i “Prođi Mile kroz naš kraj”.

– Treniram folklor zato što ga volim, volim plesati i pevati. U folkloru sam od vrtića. Danas smo igrafli “Srbiju”, volim tu koreografiju i mislim da je dobro igram. Uvodno smo se predstavili sa pesmom “Pošla cura na prelo”. Na sebi imam suknju, jelek, kecelju i košulju. Kada je frizura u pitanju tu su dve riblje kosti, same smo se šminkale, a za nastup su nas pripremili Milica Šarčević i Nenad Verčević – ispričala nam je učenica petog razreda OŠ Negoslavci, Milica Mišić koja folklor igra od vrtićkih dana.

“Bekrijino veče” svojim nastupom uveličali su članovi SKD Prosvjete, pododbora Jagodnjak. U sklopu ovog pododbora, pored folklorne grupe koja je osnovana 2001. godine, deluju recitatorska sekcija i pevačka grupa.

– Duže vremena sarađujemo sa negoslavačkim pododborom SKD-a “Prosvjeta”. Redovno se družimo i posećujemo. Danas smo došli s manjim brojem članova zbog viroza koje haraju, ali zadovoljni smo kako su se deca predstavila. Danas smo se premijerno predstavili s novom nošnjom, igrali smo “Igre iz Jasenice”. Koreografija nije premijerna, već smo je izvodili pred našom publikom u Jagodnjaku. Ovom prilikom, s obzirom da nam je stigla nova nošnja hteli smo se u njoj predstaviti baš u Negoslavcima – rekla je voditeljka folklorne sekcije SKD-a “Prosvjeta”, pododbora Jagodnjak, Dragana Vujaklija.

Ovogodišnji gosti u Negoslavcima bili su i KUD “Sloga” iz Vukovara, Ansambl narodnih igara SKD-a “Prosvjeta” iz Vukovara, Ženska pevačka grupa koja deluje pri Ansamblu i borovski KUD “Branislav Nušić”.

– Došlo je šesnaest folkloraša, taman koliko je potrebno za ovu pozornicu i izveli smo “Igre iz Bele Planke”. Učesnici ove manifestacije su folkloraši s kojima sarađujemo duži niz godina, to su društva iz naše okoline s kojima imamo odličnu saradnju. Ovo je lepa manifestacija koja ima kontnuirani rad. Nastupi su super, bitno je da su deca vesela i da je publika zadovoljna. Ovakve manifestacije su pozitivne stvari koje trebaju da se održavaju u našim krajevima – rekao je za Radio Borovo umetnički rukovodilac, Zoran Abadžić koji u Negoslavce doveo srednju grupu folkloraša.

– Ja sam jako zahvalna, prvenstveno jer je jako vruće, a ljudi su u publici i podržavaju naš rad. Zahvalna sam i gostima koji su se odazvali pozivu. Iz naše “Prosvjete” nastupale su dve mlađe grupe i jedna starija. Jako sam zadovoljna i njihovim nastupom, najmlađe grupe su se predstavile koreografiama “Učitelju, lutko molovana” i “Prođi Mile kroz naš kraj”, a starija grupa se predstavila Igrama iz Srbije “Pošla cura na prelo”. I sve tri grupe je uvežbao kolega Nebojša Verčević – zaključila je predsednica negoslavačkog pododbora “Prosvjete” Milica Šarčević Tunjić.

Pored brojne publike, program su svojim prisustvom podržali saborska zastupnica Dragana Jeckov i vukovarsko-sremski dožupan Srđan Jeremić.

Manifestacija Bekrijino veče finansirana je sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Opštine Negoslavci.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.