18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pobednice smotre literaraca: Minja Božičković iz OŠ Negoslavci i Dunja Stoparić iz Gimnazije

4 min read

U sklopu 27. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u borovskoj Prosvjetinoj biblioteci sinoć je održana smotra literaraca u konkurenciji osnovnih i srednjih škola s područja Vukovarsko-sremske županije.

U konkurenciji osnovnih škola prvo mesto osvojila je učenica 6. razreda Osnovne škole Negoslavci Minja Božičković, čija pesma je rodoljubiva.

– Ponosna sam i nisam očekivala pobedu, ali sam srećna što sam osvojila prvo mesto – rekla je mlada Minja.

– Pesma je nastala na časovima literarne sekcije, a odlučile smo se za temu zavičaja i rodnog kraja. Minja inače piše pesme, jako je skromna i ne želi da kaže, ali mi je redovno prijavljujemo na literarna takmičenja jer je, po meni, grehota da te pesme čuče u nekoj ladici, a da ne budu objavljene – reči su kojima je Minju i njenu pesmu opisala njena mentorka Milica Šarčević Tunjić.

Drugo mesto pripalo je Sergeju Žabki, učeniku 5. razreda Osnovne škole Borovo.

– Moja pesma je osvojila drugo mesto i baš sam srećan. Govori o tome kako ne volim učiti gramatiku, u njoj nabrajam svoje misli i ono što mi se dešava kad se spomene gramatika. Išao sam i ranije na literarna takmičenja i osvajao razna mesta – izjavio je Sergej.

Treće mesto osvojila je Emilija Dorogin iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Vukovaru.

Prvo mesto u konkurenciji srednjih škola osvojila je Dunja Stoparić, učenica 2. rezreda vukovrske Gimnazije.

– Jako sam ponosna na Dunju. Njena pesma se zove “Zavičaj” i govori o njenom rodnom selu Boboti. To je pejzažno-rodoljubiva pesma. U njoj je provukla naše običaje, pogotovo Đurđevdanski uranak koji je karakterističan za Bobotu, zatim našu tradiciju kao što su bakina pogača, zvona sa naše pravoslavne crkve i njen odlazak na liturgije kao i našu ćirilicu. Posebno mesto zauzima i pejzaž njenog sela, kojeg, kako ona kaže, nema nigde na svetu – rekla je Dunjina mentorka Ljiljana Bajac Nikolić.

Drugo mesto pripalo je Miljani Milovanović, učenici Ekonomske škole Vukovar, a treće učeniku Stefanu Bugarskom iz iste ustanove.

O najboljima je odlučivala tročlana ocenjivačka komisija u kojoj su bile Milica Stojanović, predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a i učiteljice Osnovne škole Borovo Ljiljana Dokić i Suzana Jeremić.

Ovog puta ocenjen je 31 literarni rad.

– Deca su izgovorila predivne stihove, jako zanimljive rečenice i veoma ozbiljna razmišljanja. Bilo ih je predivno slušati i sigurna sam da u mnogima od njih čuči budući pesnik koji će izdavati svoje knjige. Tročlanom žiriju nije bilo lako da izabere najbolje – rekla je Radmila Latas predsednica borovske “Prosvjete”.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.