19/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Borovu proslavljen Vaskrs, na Tucijadi pobedu odneo Stefan Galijaš

4 min read

Svečanom liturgijom u hramu Svetog Stefana, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika i dece, u Borovu je juče proslavljen najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

– Neka Vaskrsli  Hristos podari svakog dobra svima vama, neka se vaskrsli Gospod Isus Hristos, ljubav njegova, blagodat njegova usele u srca vaša, na prvom mestu, a posle i u domove vaše i u ceo svet. Neka bi vaskrsenjem Božjim ceo svet postao bolji, neka se raduje danas sva tvar jer Hristos radi nas, braćo i sestre dođe na ovaj svet, požive, postrada i vaskrse . Još jednom neka ste svi srećni i Bogom blagosloveni, neka je srećno vaskrsenje Hristovo. Hristos vaskrse – poruka je borovskog sveštenika, jereja Dragana Serdara.

Posle liturgije, održano je takmičenje za najlepše oslikano i najtvrđe kokošje jaje, u kojem su učestvovala deca iz borovskog Vrtića i Osnovne škole, u sklopu manifestacije “U susret Vaskrsu” čiji je organizator Udruženje “Plavi Dunav” iz Borova. Tročlana komisija u sastavu – Svetlana Ostojić, Mladen Nedić i Veselko Arsić izabrala je najlepše oslikana jaja.

Prva nagrada za najlepše oslikano jaje u konkurenciji učenika pripala je Jovanu Mišljenoviću koji ide u prvi razred, a izjavu nam je dao njegov brat Lazar koji je prošle godine osvojio ovu nagradu.

– Ovaj put moj brat Jovan je slikao sa tehnikom voska i onda je u lukovici farbao i naslikao je crkvu. Vaskrs slavimo tako što obeležavamo tradiciju, jaja se farbaju u lukovici sa voskom i tucamo se sa jajima, pripremimo trpezu za doček Hristovog vaskrsenja i ujutro najvažnije odemo u crkvu i tamo s prijateljima proslavimo praznik – ispričap je Lazar.

Drugo mesto osvojio je 9-godišnji Aleksa Mijatović, a treće 14-godišnja Mia Rakazović. U kategoriji dece predškolske dobi, najlepše oslikana vaskršnja jaja imali su Lenka Ćirić, Lana Šahović i Emilija Nenić.

Za učešće na Tucijadi – takmičenju za najtvrđe kokošije jaje prijavilo se 100 dece. Prvo mesto pripalo je 15-godišnjem Stefanu Galijašu koji je rekao da je ponosan na pobedu i da ovaj praznik proslavlja uz tradicionalni vaskršnji doručak sa svojom porodicom, a kasnije posećuju bake i dede.

Drugo mesto u tucijadi osvojila je opet Lenka Ćirić iz vrtića, a treće 8-godišnja Sofija Ostojić.

Svima koji su pomogli održavanje ovogodišnje manifestacije zahvalila se predsednica “Plavog Dunava” Svetlana Ostojić.

Ove godine smo imali rekordan broj dece bilo je 100 učesnika u tucijadi, a što se tiče izbora za najlepše jaje izbor je bio težak kao i svake godine. Mislim da je svake godine sve teže i teže jer su jaja sve lepša i veoma lepo ukrašena. Mi s vrtićem inače imamo jako lepu saradnju i mislim da te najmanje ručice u stvari najlepše i ukrase jaja – rekla je Ostojićeva u izjavi za naš radio.

I ove godine za svu decu koja su prisustvovala manifestaciji “U susret Vaskrsu” slatkiše je obezbedila Opštinska organizacija SDSS-a Borovo, a podeljeno je ukupno 150 paketića.

– Ovo je dugogodišnja tradicija naše mesne organizacije, koju se trudimo održati svake godine, da uveselimo naše najmlađe meštane. Sigurno je lepo ovako kad se svi zajedno okupimo, lep dan ispred crkve, familija se okupi i dođu ljudi i sa strane. Sve to je jedno veliko zadovoljstvo i radost na današnji dan – saznajemo od Branka Perišića.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.