18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Jeremić i Vlaović se sastali sa predstavnicama Ambasade SAD-a

4 min read

U palači Srem u Vukovaru, gde je sedište Vukovarsko-sremske županije, juče je održan sastanak predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država sa zamenikom župana iz reda srpske zajednice Srđanom Jeremićem i pravnim savetnikom u Srpskom narodnom veću Jovanom Vlaovićem.

Ispred Ambasade SAD-a sastanku je prisustvovala Jordan Pender – službenica u političkom odelenju Ambasade SAD-a u Zagrebu koja je zadužena za praćenje ljudskih i manjinskih prava te migracije.

Kako je u izjavi medijima potvrdio zamenik župana Srđan Jeremić, do sastanka je došlo na predlog američke ambasade.

– Razgovarali smo o stanju ljudskih i manjinskih prava na ovom području, a osvrnuli smo se i na situaciju vezano za ljudska prava u celoj Republici Hrvatskoj. Predstavnicu ambasade detaljno sam upoznao sa svim zakonima kojima se u Hrvatskoj štite ljudska i manjinska prava. Pre svega sa odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojima je obuhvaćen najveći deo ovih prava. Prezentovao sam stanje u oblasti obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, zatim u domenu očuvanja kulturne autonomije, manjinskim medijima, odredbama koje se odnose na obavezu proporcionalnog zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u državnim i javnim službama te ukazao na neadekvatnu primenu zakonskih propisa u praksi – rekao je dožupan Jeremić.

Jedna od tema razgovora bila je i društvena klima u Hrvatskoj.

– Pre svega o izraženom govoru mižnje i izraženoj netrpeljivosti prema pripadnicima srpske zajednice od strane krajnje desnih aktera. Rekao sam da su na području Vukovarsko-sremske županije, kao i unutar županijskih struktura korektni i međunacionalni i međuljudski odnosi i da su napravljeni mnogobrojni pozitivni iskoraci kada je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama pa tako i o srpskoj kao najbrojnijoj, ali i sa najvećim potrebama. Izvestio sam da postoji i dosta stvari na kojima zajednički moramo delovati i raditi, pre svega kao saradnici, uz međusobno uvažavanje i poštovanje kao što je to bio slučaj i dosada – zaključio je Jeremić.

– Posebna pažnja na sastanku posvećena je Erdutskom sporazumu i činjenici da pojedini pravnici i političari smatraju da je istekao rok važenja. Budući da je sporazum, po pravnoj snazi, iznad domaćih zakona, takve tvrdnje nemaju svoje pravno uporište. Još uvek na snazi je i odluka Vlade Republike Hrvatske o organizaciji, statusu, sastavu, nadležnostima i finansiranju Zajedničkog veća opština. Obe te odluke kao i međunarodni sporazum, ali i sama odluka Vlade RH nikad nisu stavljeni van snage – rekao je pravni savetnik SNV-a Jovan Vlaović.

Vlaović je podsetio da su Sjedinjene Američke Države garant provođenja Erdutskog sporazuma, čije su odredbe ugrađene u Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

– Mi ćemo i dalje inzistirati na tome da je Erdutski sporazum na snazi i na doslednom provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji u određenim segmentima treba da doživi određene izmene i dopune, ali svejedno se radi o kvalitetnom dokumentu čiji problem, kroz sve ove godine, jeste samo i isključivo njegova primena odnosno njegovo neprimenjivanje u praksi – poručio je Vlaović.

D.Z.

Izvor: D. Latas

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.