04/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Svilen konac” iz Bršadina čuva tradiciju i običaje za buduće naraštaje

4 min read

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Bršadin i sekcija “Svilen konac” organizovali su juče u Domu kulture u Bršadinu 11. Izložbu ručnih radova i starina i prezentaciju starih zanata, alata i kućne radinosti.

Na izložbi su posetioci mogli da vide stare upotrebne predmete, ćilime, lampe, ručne radove, goblene, uskršnje dekoracije i druge rukotvorine, cveće, a bilo je i sitnih kolača, kiflica, suhomesnatih proizvoda i sireva.

Izložbu je otvorila Jovana Marić, predsednica bršadinske “Prosvjete” i članica sekcije “Svilen konac”. Sekcija je prošle godine proslavila prvih deset godina rada, a danas ima 20 članica koje vredno rade i čuvaju tradiciju i običaje pa su u slavonsku narodnu nošnju obukli lutke – Persu, Gavru i malu Milicu.

– Meni je velika čast što sam imala priliku da otvorim ovu izložbu. Jako mi je drago što se članice “Svilenog konca” ovoliko zalažu i trude da sve ovo naprave. Ja sam mlada, ali me sve to zanima i zato sam im se pridružila. Žene su stvarno voljne da nama mladima sve pokažu i da nas nauče. Smatram da je jako lepo što se neguje tradicija jer današnja modernizacija ubrzava čoveka, tera ga da samo ide napred i pri tome zaboravlja na neke vrednosti. Naše žene nam nedaju da zaboravimo na te vrednosti i redovno nas okupljaju na ovakvim događajima – rekla nam je Jovana Marić.

Uz članice sekcije “Svilen konac” svoj doprinos ovoj izložbi dala su i udruženja žena “Pudar’ce” iz Bijelog Brda, “Zlatne ruke” iz Markušice, “Nura” iz Ostrova i “Bukovačka vila” iz Bukovca. Žene iz Bukovca u Opštini Petrovaradin prvi put su na ovoj izložbi, saznajemo od njihove predsednice Dragane Amidžić, koja je oduševljena dočekom u Bršadinu.

– Do saradnje je došlo preko naše drugarice iz udruženja koja je odavde, iz Borova, a u Svilenom koncu u Bršadinu je njena školska drugarica i tako smo se spojile. Danas se predstavljamo slanim i slatkim proizvodima koje smo donele za degustaciju. Mi smo mlado udruženje, postojimo treću godinu i imamo 30-tak članica. Najviše se bavimo humanitarnim radom zbog čega smo i osnovale udruženje. Pored humanitarnog rada organizujemo u maju Festival mekika gde ženice s ovog područja dolaze kod nas, u jesen imamo Festival zimnice te Novogodišnji festival. Između organizujemo humanitarne akcije i druženja – priča Dragana Amidžić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim te predsednik Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština Veljko Maksić. Izložba je u bršadinskom Domu kulture bila otvorena od 11 do 19 časova.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.