03/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

I ove godine “Čvorkovac” Dalj obeležava Dan planete Zemlje

4 min read

Danima otvorenih vrata reciklažnog dvorišta, Komunalno preduzeće “Čvorkovac” Dalj obeležava 22. april – Dan planete zemlje. Ovo komunalno preduzeće godinama unazad različitim događanjima i akcijama nastoji skrenuti pažnju meštanima opštine Erdut da je odvajanje otpada važno kako za ljude tako i za planetu. Celu ovu nedjelju održavaće radionice koje su namenjene deci i odraslima.

– U sredu, 24. aprila ćemo od 10:30h imati Dane otvorenih vrata Komunalnog preduzeća “Čvorkovac” za vrtićarce, osnovnoškolce i učenike srednjih škola sa područja opštine Erdut. Druženje ćemo održati u Domu kulture u Dalju gde ćemo zajedno sa decom raditi igračke od recikliranih materijala i igrati se s njima. Na taj način ćemo učiti kako možemo napraviti novostvorenu vrednost od otpada – rekla je direktorica Čvorkovca Anđelke Tomašević, prilikom naše posete reciklažnom dvorištu.

Dani otvorenih vrata reciklažnog dvorišta traju do srede u vremenu od 9 do 11 časova, meštani koji ga posete dobiće i letke kao podsetnike o pravilnom odvajanju otpada. Osim u Dalju radionice će biti održane i u ostalim mestima opštine Erdut, a raspored je objavljen na stranici Internet i Facebook stranici Čvorkovca.

– Od naših sumeštana prvo želimo čuti kako se snalaze, kakvih pitanja imaju, šta im nije jasno. Ako ne možemo odgovoriti na sva ta pitanja, pitaćemo nekog ko zna više od nas. Želimo da vidimo kako se snalaze u novom načinu odvoza komunalnog otpada, budući da otpad odvozimo svake dve nedelje, kako to funkcioniše u njihovom domaćinstvu. Zanima nas, ako je zelena kanta puna kako možemo mi doprineti, nekom većom edukacijom, da ona ipak bude poluprazna – pojasnila je Tomaševićeva.

Daljsko reciklažno dvorište otvoreno je od utorka do subote i u njemu se zbrinjava 51 vrsta otpada. Meštanka Dalja Zora Zetaić u svom domaćinstvu redovno odvaja otpad.

– Pokušavamo biti otvoreni u vreme kad su ljudi kod kuće. Kada se dođe na naše reciklažno dvorište, vidi se da se ono koristi, upotrebljava i da ima razvrstanog otpada te da se tu radi određena influktuacija svega toga. Činjenica je da svake godine svi više tona izađe iz ovog reciklažnog dvorišta. Svako naše domaćinstvo ima četiri kante za razdvajanje otpada i komposter tako da meštani mogu koristiti bio kantu ili komposter, uz plavu, zelenu i žutu kantu koju imaju na raspolaganju – zaključila je direktorica.

Daljsko reciklažno dvorište otvoreno je od utorka do subote i u njemu se zbrinjava 51 vrsta otpada.

– Odvajam plastiku, suvo lišće i trava idu u kompost. Hranu koja nam ostane dajem svojim životinjama psu ili kokoškama. Imamo zelenu, žutu i plavu kantu, a kompost pravim sama i koristim ga za cveće i rasadu – rekla je u izjavi za radio Borovo meštanka Dalja Zora Zetaić.

U organizaciji ovog događaja Komunalnom preduzeću “Čvorkovac” Dalj pomogli su opština Erdut i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.