Prva manifestacija GastroA u Andrijaševcima

Manifestacija „GastRo A“ koja se po prvi puta organizuje na području Vukovarsko-sremske županije, ali i šire, ima za cilj diverzifikaciju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda (kobasice i kulenove seke). Manifestacija će se održati u Opštini Andrijaševci 27. aprila 2024., u organizaciji Opštine Andrijaševci, uz podrškuVukovarsko-sremske županije, Agro-klastera d.o.o., Turističke zajednice Vukovarsko-sremske županije te u saradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Udruženjem kuvara Vukovarsko-sremske županije kao i Udruženjem žena „Žena“ Rokovci- Andrijaševci. U sklopu manifestacije održaće se i senzorno ocenjivanje najboljih kobasica i kulenovih seka. Ocenjivanje će biti organizovano u dve kategorije, a provodiće ga vrsni senzorni analitičari i stručnjaci koji se bave proizvodnjom, razvojem, naučnim vrednovanjem kobasica i kulenovih seka iz Hrvatske.
Na ocenjivanje u dve kategorije – kulenova seka i kobasica, mogu se prijaviti svi proizvođači s odgovarajućom registracijom, a uzorke trebaju dostaviti najkasnije do 25.aprila 2024. u Opštinu Andrijaševci. Ocenjivanje će se održati dva dana kasnije, 27. aprila na dan manifestacije GastRo A. Dodeljivanje nagrada planirano je u subotu 27. aprila kada će biti organizovani i drugi zabavni sadržaji, muzički program, atrakcije i gastro eventi i specijaliteti u znaku kobasica, kulenovih seka i šparoga.
Naša želja je da u budućim vremenima potaknemo na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim slavonskim proizvodima, a s ciljem da ovaj kraj Republike Hrvatske bude prepoznat kao izvorni kraj u proizvodnji kobasica i kulenovih seka. Nadalje, organizacijom ovakvog tipa manifestacije nastojimo da ova manifestacija postane tradicija i omiljeno mesto susreta ljubitelja i proizvođača ovih dviju delicija, da potakne proizvođače na preradu mesa u najfinije i nepcu najdelikatnije proizvode te omogući im bolji tržišni plasman i prepoznatljivost kako u Hrvatskoj tako i u inostranstvu – poručuju organizatori.