18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovo: Antifašisti obeležili dan oslobođenja Borova od fašizma, a Udruženje penzionera svoj dan

4 min read

Polaganjem venaca kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u centru mesta, na koji su uklesana imena 123 žrtve iz Borova, u Borovu je obeležena 79. godišnjica oslobođenja našeg mesta u Drugom svetskom ratu.

Na današnji dan, 13. aprila, pre 79 godina Borovo je oslobođeno od fašističkog terora.

– Za nas je ovaj datum veoma značajan. Na današnji dan obeležavamo 79. godišnjicu oslobođenja našeg mesta. Desetog aprila 1941. godine proglašena je tvorevina NDH. 14. aprila 1941. u selo ulaze regularne snage Nemačke i Austrije, smeštaju se u Bulićevoj ulici i tada zvanično počinje okupacija našeg mesta, naredne četiri godine, do proboja Sremskog fronta, 12. apila 1945. godine na prostoru bivše opštine Vukovar pojavile su se jedinice Narodnooslobodilačke vojske. Sledećeg dana, 13. aprila 1945. u naše mesto je došla prethodnica narodnooslobodilačke vojske i očistila naše mesto od neprijatelja. Posle toga narod je pohrlio na ulice i spontano je nastalo opšte narodno veselje. Ovaj spomenik poimenično svedoči o žrtvama koje je Borovo dalo za slobodu zato se danas sa pijetetom sećamo svih njih. Neka ime je večna slava – rekao je u svom obraćanju predsednik borovskog Udruženja antifašista Slavko Nedić i istakao da ovo udruženje koje ima 137 članova, a rad sufinansira Opština Borovo.

Prigodnim govorom prisutnima se obratio Lazo Đokić, predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije.

– Naši preci su pre 79. godina položili svoje živote u borbi protiv fašizma. Oni nisu bili zadojeni mržnjom nego željom za slobodom, pravo na tolerantan, ravnopravan život bez obzira na nacionalnu, versku, rasnu ili bilo koju drugu različitost. Nastavimo se odlučno boriti za tekovine te borbe, slobodu: slobodu misli i govora, život u demokratsko ravnopravnom, tolerantnom društvu. Sloboda i mir nemaju alternativu. Neka nam večno živi sloboda – poručio je Đokić.

Nakon odavanja počasti poginulima, minutom ćutanja, vence su pored domaćina položile brojne delegacije antifašističkih udruženja kako iz Hrvatske tako i iz okolnih zemalja, predstavnici raznih institucija kao i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

U Borovo je po prvi put sa svojom delegacijom stigla Dragica Kovačević, predsednica opštinskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova iz Inđije.

– Ovde se osećam kao kod svoje kuće i koristim priliku da svim meštanima Borova četitam Dan oslobođenja mesta od fašizma. Želim da ovaj dan zauvek proslavljate u miru, zdravi i veseli sa svojim članovima porodice – poručila je Kovačevićeva ujedno čestitajući Udruženju penzionera njihov dan.

Kod spomenika žrtvama fašizma u centru Borova održan je prigodan program uz učešće učenika Osnovne škole Borovo, Tamburaškog orkestra borovskog Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” te Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.