18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

ZVO: Predstavljeno novo izdanje knjige “Svedoci vremena”, ovog puta o baranjskom mestu Darda

4 min read

U Srpskom kulturnom centru predstavljena je peta knjiga iz edicije „Svedoci vremena“ nastale u okviru projekta Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština. Radi se o prvom izdanju o pregledu razvoja mesta Darda – mesta sa baranjskog područja, budući da su prošle četiri knjige o Veri, Klisi, Boboti i Ostrovu proučavale mesta iz Srema čiji je autor bio Veljko Maksić.

Ovo izdanje potpisuje istoričar Siniša Đuričić iz Darde.

– Postoje specifičnosti što se tiče Darde. Darda nije toliko obrađena kao neka druga naselja slične veličine, sastava i broja stanovništva, a to je šteta jer je arhivski materijal obiman i dostupan. Pored kontinuiteta u kojem postoji i srpsko stanovništvo u Dardi, sama Baranja je multietnički prostor u kome je mnogo naroda zajedno živelo, u jednom dugom, dugom vremenskom periodu. Uticali su jedni na druge tako da su jedni drugima ostavljali zapise i podatke. To su vredni izvori za proučavanje prošlosti – istakao je Siniša Đuričić, autor knjige.

Specifičnost Darde je u tome što je bila evropski poznata.

– Ovo mi je prva izdana knjiga, a moguće da će ih biti još o Baranji. Meni je, što se tiče proučavanja Darde najzanimljivija demografija: praćenje broja stanovništva, promene u broju, usponi i padovi, natalitet i mortalitet. Postoje velike zbirke koje se čuvaju u arhivima u Pečuhu i Budimpešti i koje pružaju puno podataka – pojasnio je Đuričić.

Pored samog autora, o knjizi je govorio njen urednik Veljko Maksić, inače istoričar i predsednik Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština.

– Siniša je moj dugogodišnji poznanik za kojeg znam da je vredan istraživač. On je dosada objavio nekolicinu radova koji se bave 18. vekom što, gledajući realno, nemamo puno istraživača koji se bave tim vekom. U jednom razgovoru s njim predložio sam mu da napiše knjigu o Dardi. Meni to nije toliko blisko područje, koje se nalazi u Baranji, jer sam više orjentisan u istraživačkom smislu za Srem, a on je vrlo rado prihvatio tu ideju. Sada, godinu dana kasnije imamo priliku da svedočimo jednom vrlo kvalitetnom i zanimljivom izdanju koje svedoči o prošlosti Srba u Dardi – rekao je Maksić, koji je podsetio da je projekat “Svedoci vremena” čiji je cilj da prouči i zapiše istoriju naselja na prostoru istočne Slavonije i zapadnog Srema u kojima danas žive pripadnici srpske zajednice, započeo 2016. godine.

– Kada je počeo projekat “Svedoci vremena” 2016. godine, odnosno s prvom realizacijom 2017. godine, krenuli smo sa sremskim mestima. To je mali prostor udaljenosti između svih tih sremskih mesta, a na kraju krajeva i Darde koju smo prošle godine istraživali, ima mnogo sličnosti, ali možda i više razlika. Mi bi mogli govoriti o svim ti knjigama kao svojevrsnim studijima slučaja, gde na osnovu njih možemo razmatrati čitav ovaj prostor u naučnom i istraživačkom smislu. Svako od tih mesta ima svoje specifičnosti koje su vredne pažnje. Verujem da će svi zaljubljenici u prošlost naći mnogo toga zanimljivog u svim prethodnim izdanjima, ali i u ovom o Dardi – smatra Maksić koji kaže da je Đuričić u ovo izdanje utkao mnogo emocija budući da je i sam iz Darde.

Program je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.