18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Opština Erdut: Predstavljene LASTE – novi projekat iz 4. faze programa “Zaželi”

4 min read

Opštini Erut odobren je projekat iz četvrte faze programa “Zaželi”. Tim povodom u Preduzetničko-razvojnom centru opštine Erdut lokalne razvojne agencije sa sedištem u Dalju održana je početna konferencija projekta LASTE – Lakše i sretnije starenje za sve.

Novost ovog projekta je što će trajati 36 meseci, a ovog puta o 180 krajnjih korisnika, starijih i nemoćnih osoba, vodiće brigu 30 zaposlenih.

– Cilj ovog projekta je prevencija institucionalizacije, a to ćemo ostvariti tako što će se svakodnevno o korisnicima brinuti i pružati im podršku i potporu u njihovom svakodnevnom životu zaposlene osobe i na taj način će se sprečiti njihovo socijalno isključenje iz društva. Danas održavamo uvodnu konferenciju u kojoj ćemo saznati malo više o samom pozivu i projektu, predstaviti naš projekat i videti sledeće korake. Pozivamo sve iz opštine Erdut, nama je važno da dođu žene iz svih mesta koje obuhvata opština, a to su Dalj, Aljmaš, Erdut i Bijelo Brdo, tako da ćemo pokriti sva četiri mesta – istakla je stručna saradnica i voditeljka projekta Maja Lazić.

Na području ove opštine do sada je izrađeno sedam projektnih predloga iz programa “Zaželi” u vrednosti od 4 miliona evra, istakla je direktorica PORC-a Bojana Orsić koja je autorka projekta.

– Što se tiče opštine Erdut, lično sam zadovoljna kako smo uspeli da napišemo tih sedam projekata. Moram da napomenem da je i Centar za mlade Dalj dobio odluku o odobrenju projekta, tako da će i njihov projekat, čim se potpiše ugovor, krenuti u realizaciju. To znači da ćemo opet imati na području opštine Erdut dva projekta Zaželi iz te sadašnje faze IV. Program se nešto razlikuje jer ova IV faza dozvoljava zapošljavanje i muškaraca i žena. U fokusu ovog programa su korisnici. Ključno je odabrati korisnike koji po svojim nekakvim karakteristikama, imovnom stanju recimo, ispunjavaju uslove. Ako se radi o domaćinstvu u kojem živi jedna osoba, to je određena prednost. Korisnik koji ima manju penziju i koji živi sam svakako treba da dobije pažnju i brigu – rekla je direktorica Orsić u izjavi za naš radio.

Projekat vredan milion i 350 hiljada evra je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda plus, a nosilac je opština Erdut čiji je načelnik Jugoslav Vesić prisustvovao početnoj konferenciji i istakao njegov značaj, kako za korisnike tako i za zapsolene.

– Projekat Zaželi IV na području opštine Erdut definitivno ima veliki značaj za nas i za naše građane naročito za one koji su u potrebi ,a to su starije i invalidne osobe . Drago nam je da smo ponovo u tome posle jednog perioda pauze koja je potrajala. Ponovo ćemo moći korisnicima doći u kuće, ponovo ćemo ih moći obići, ponovo ćemo moći da im na neki način pomognemo u njihovim nekakvim svakodnevnim poslovima, a to je bit ovog projekta, da im svaki dan neko otvori vrata da popriča sa njima, da donese im nekakve najosnovnije namirnice koje trebaju – pojasnio je načelnik Vesić.

Kroz program “Zaželi” u sedam projekata od strane opštine Erdut i Centra za mlade Dalj do sada je uslugu pomoći u kući dobilo oko hiljadu korisnika o kojima je brinulo 200 zaposlenih žena.

S.M. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.