12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Filmsko predavanje “110 ličnosti koje su oblikovale srpsku istoriju i kulturu do 1945. godine” istoričara filma Saše Erdeljanovića

3 min read

Vukovarska publika je u subotu uveče, u Ustanovi u kulturi Srpski dom imala priliku da vidi filmsku projekciju i predavanje istoričara filma Aleksandra Saše Erdeljanovića “110 ličnosti koje su oblikovale srpsku istoriju i kulturu do 1945. godine”. Radi se o ličnom doživljaju autora jedne epohe srpske istorije koje su stvarali i oblikovali veliki srpski dostojnici.

– Ovo predavanje i film prvi put sam predstavio 2021. godine na 110. godinu od snimanja prvog srpskog i najstarijeg balkanskog igranog filam “Karađorđe”. Tim povodom napravio sam film u kojem predstavljam 110 ličnosti koje su imale uticaja na Srbiju, srpski narod i to ne samo u Srbiji nego i u okruženju do 1945. godine. To su ličnosti koje se pojavljuju na filmskoj traci do tog vremena. Ovo je jedan subjektivan izbor jer mnoge poznate ličnosti, koje bi sigurno ušle u ovakav film, na žalost, nisu tu jer ne postoje njihovi snimci iz tog perioda, za neke, na primer, za Nikolu Teslu, ne postoje snimci – rekao je Erdeljanović, istoričar filma i upravnik Arhiva jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Projekcijom i predavanjem je obuhvaćen veliki broj istaknutih ličnosti, kako članova kraljevskih porodica, političara, književnika, naučnika, oficira tako i sportista, dakle ličnosti iz svih oblasti društvenog života od početka 20. veka kada je nastala filmska umetnost sve do 1945.godine.

– Ja sam montirao materijale. Nekim osobama za koje znam da se pojavljuju u puno filmova dao sam više prostora. Reč je o razlici u važnosti između nekih osoba, neki su dobili veći prostor, a neke osobe koje su jako bitne, ličnosti koje mnogo znače se pojavljuju ponekad u nekom filmu po nekoliko sekundi, ali sam smatrao da i to treba zabeležiti tako da njih samo izgovorim u jednom trenutku. U filmu u nekoliko sekundi dajem informaciju o Jovanu Dučiću koji se pojavljuje u nekoliko sekundi u jednom snimku sa Kongresa PEN-a 1933. godine u Dubrovniku. Ovo je jedna audio-vizuelna freska društva sa početka 20. veka za vreme ratova i između dva rata – pojasnio je Erdeljanović.

– Ovog puta programska aktivnost je neuobičajena, specifična i ekskluzivna jer je Saša Erdeljanović jedan od najpozvanijih ljudi u ovom regionu da priča o filmu, pogotovo o filmu u tom periodu. Zaista me raduje i moguća potencijalna saradnja sa Jugoslovenskom kinotekom koju smo najavljivali ranije, ali to se sada na neki način i realizuje – rekao je Nebojša Vidović, direktor Ustanove u kulturi Srpski dom.

S.M. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.