22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Za predsednicu borovske “Prosvjete” ponovo izabrana Radmila Latas

5 min read

Izborna je godina i u Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” iz Zagreba, koje danas ima 57 pododbora širom Hrvatske. Izborno-izveštajnu skupštinu sinoć je u velikoj sali Kulturnog centra održao borovski pododbor. Za predsednicu je ponovo izabrana Radmila Latas, koja će biti i delegat u Glavnoj skupštini društva u Zagrebu. Za zamenika predsednika izabran je Tihomir Jakovljević, dok su članovi Predsedništva Danko Nikolić, Dragana Bošnjak, Dragan Rakazović, Slavoljub Lazić, Zorica Kovačević, Dragana Zečević i Sanja Spasojević. Glavna aktivnost pododbora je rad biblioteke, koja danas ima oko 11 hiljada naslova, rekla je predsednica Radmila Latas.

– Naša biblioteka je jedna od tri biblioteke društva u Hrvatskoj. Rad biblioteke i bibliotekarke Vedrane Spasojević, koja je zaposlena na pola radnog vremena, predstavlja glavnu aktivnost našeg pododbora. Pored nabavke novih knjiga, u prostoru biblioteke organizujemo i različite aktivnosti. To su već prepoznatljivi programi, kao što je Klub čitalaca, na kojem se predstavljaju knjige i autori, obeležavamo “Noć knjige”, a imamo i aktivnosti za decu. I ove godine planiramo “Raspust u biblioteci” i “Mesec knjige”, aktivnosti namenjene deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole – rekla je Radmila Latas u izjavi za Radio Borovo.

Pododbor organizuje i kulturne tribine na različite teme. Tako je prošle godine održana tribina “Borovčanke, nekad i sad” posvećena znamenitim Borovčankama, koje su dale značajan doprinos u svojoj zajednici i šire.

 – U okviru našeg pododbora deluju i Muška pevačka grupa “Naši koreni” i Dečji pevački hor “Sanjalice” sa svojim probama i nastupima. Na nivou pododbora 2023. godine imali smo oko 40 aktivnosti i nastupa – kaže Radmila Latas.

Prošle godine u biblioteci borovskog pododbora održan je i ciklus edukativnih i kreativnih radionica, u okviru projekta “Žene sa istoka III”, koji je provelo Udruženje žena “Negoslavčanke” iz Negoslavaca uz podršku Srpskog narodnog veća iz Zagreba. U projekat su pored Negoslavčanki bile uključene i žene iz Borova, Vukovara, Markušice, Banovaca, Ostrova i Belog Manastira, a u borovskoj “Prosvjeti” nadaju se nastavku projekta.

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” osnovano je 1944. godine u Glini, tako da će deo ovogodišnjih aktivnosti biti posvećen proslavi 80. rođendana ove krovne kulturne institucije Srba u Hrvatskoj.

Borovska “Prosvjeta” imala je prošle godine 98 članova, koji su platili članarinu, a Opština Borovo sufinansirala je rad pododbora sa 5.000 evra godišnje dotacije.

– Naš pododbor je jedan od malobrojnih u Hrvatskoj, čiji rad sufinansira lokalna samouprava, pored toga što sredstva dobijamo preko centrale društva u Zagrebu od Saveta za nacionalne manjine RH. Zahvaljujem se Opštini Borovo koja nam je za ovu godinu odobrila sredstva u iznosu od 6.000 evra. Ta sredstva opravdaćemo radom i realizacijom naših aktivnosti – navodi predsednica borovske “Prosvjete”.

Aplicirali su i za sredstva prema matičnoj državi, Zajedničkom veću opština i Vukovarsko-sremskoj županiji, koja je za rad društva u ovoj godini, putem javnog poziva, izdvojila 300 evra. Ta sredstva biće utrošena za kupovinu novih knjiga, najavila je Radmila Latas.

Zahvalila se na reizboru i ukazanom poverenju.

– Zahvaljujem se svima koji podržavaju rad ovog pododbora i društva, koji su na bilo koji način doprineli, finansijski, organizaciono ili svojim volonterskim radom. Smatramo da smo dali sve od sebe. Da li može bolje i drugačije? Uvek može bolje, to je sigurno! Otvoreni smo za svaku novu inicijativu i ideju. Pozivamo i članove i one koji to nisu da prate sve naše aktivnosti jer sve što organizujemo i radimo, radimo zbog njih, zaključila je Radmila Latas.

Rad skupštine i pododbora pozdravili su član “Prosvjetinog” Glavnog odbora Tihomir Sekeruš iz Bijelog Brda i zamenik vukovarsko-sremskog župana i član pododbora Srđan Jeremić, koji su novom-starom rukovodstvu čestitali na reizboru i poželeli uspeh u daljnjem radu.

Tekst: D.Z./Radio Borovo

Foto: D.Z. / SKD “Prosvjeta” Borovo (Zorica Kovačević)

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.