17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

ZVO: Poziv mladim sunarodnicima koji će 17. aprila glasati u 12. izbornoj jedinici da se do 6. aprila izjasne o nacionalnoj pripadnosti

2 min read

Iz Zajedničkog veća opština u Vukovaru pozvali su mlade Srbe, koji će do predstojećih izbora 17. aprila postati punoletni, da ako žele ostvariti svoje biračko pravo na parlamentarnim izborima kao nacionalna manjina u 12. izbornoj jedinici, da se zaključno sa 6. aprilom izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. To mogu učiniti u nadležnom upravnom telu Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, koje vodi registar birača ili putem sistema e-Građani. Podsećaju da se birači na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti, osim onih koji nisu upisani u registar birača. Do navedenog roka, odnosno najkasnije 6. aprila, birači mogu izvršiti pregled, dopunu i promenu podataka upisanih u registar birača.

Birač, pripadnik nacionalne manjine, koji ima pravo da glasa za kandidate nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici, birački odbor dužan je upoznati sa njegovim pravom izbora da glasa ili za listu izborne jedinice u kojoj ima prebivalište ili za kandidata nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici.

– Važno je istaći da birač u tom slučaju mora da zatraži glasački listić za izbor zastupnika u Hrvatski sabor nacionalne manjine, kojoj pripada, a član biračkog odbora dužan je da mu isti uruči – navodi se u smernicama koje je objavilo Zajedničko veće opština.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.