18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ogranak Vukove zadužbine održao Veče poezije – učesnici srednjoškolci

4 min read

Povodom Svetskog dana poezije, koji se obeležava 21. marta, Ogranak Vukove zadužbine organizovao je u vukovarskom Srpskom kulturnom centru Pesničko veče “Ćirilocom pišem, pesmom dišem” u kome su svoje pesme recitovali učenici srednjih škola: Gimnazije, Tehničke škole “Nikole Tesle” i Ekonomske škole.

– To su uglavnom pesme koje su osvojile razne nagrade na konkursima, kako lokalnim tako i međunarodnim, prevashodno u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Poezija se analizira i čita tokom nastave književnosti i učenici pišu poeziju za konkurse koji se objavljuju. Nažalost, u poslednje vreme sam primetila da učenici poeziju ne čitaju, ali je vrlo rado pišu i više nego prozu. Teme su slobodne, radi se o pesmama i temama koje su osvojile nagrade na različitim konkursima koji imaju zadane teme tako da dominiraju rodoljubive i ljubavne teme u čemu se oni malo više i nalaze budući da su u uzrastu kada se zaljubljuju – rekla je profesorica srpskog jezika i književnosti i predsednica ogranka Ljiljana Bajac Nikolić te najavila da će Ogranak povodom 160 godišnjice od smrti Vuka Karadžića i 200 godina od rođenja Branka Radičevića obeležiti ove jubileje i nastaviti sa obeležavanjem značajnih datuma.

– Čitaću par svojih autorskih pesama “Sunce”, “Zvezda”, “Strah” i “Planina”. U slobodno vreme pišem poeziju iako je ne čitam jer u poslednje vreme, nažalost, nemam vremena. Pišem o svojim mislima, ljubavi i krajolicima – rekao je pre početka programa Stefan Bugarski, učenik 1. razreda Ekonomske škole.

– Učestvujem sa dve pesme koje su mi najdraže i s njima sam osvojila prvo mesto na konkursima. Prva pesma se zove “Most koji spaja zavičaj i otadžbinu”, u njoj pišem o svojoj otadžbini i precima, kako je to bilo pre i da se to treba čuvati sa kolena na koleno. Pesmu “Zavičaj” sama napisala za sledeći konkurs i u njoj opisujem sremske ravnice i mesto u kojem živim. Jako volim da pišem, pisala sam i u osnovnoj školi, ali sam veću želju dobila otkako sam krenula u srednju školu jer me je motivisala moja profesorica Ljiljana Bajac Nikolić, a to mi je dalo još veću podršku da nastavim dalje – izjavila je Dunja Stoparić, učenica 2. razreda vukovarske Gimnazije.

– Izabrala sam tri svoje pesme, prva je “Nadam se” to je ljubavna pesma, zatim pesma “Bila si u pravu”, u njoj će se pronaći sve devojke koje imaju najboljeg drugara, a inspiraciju za nju sam dobila slušajući muziku. Treća pesma je “Kiša” koja govori o današnjem svetu. Moram da priznam da poeziju slabije čitam, ali je rado pišem. Svaki put kad imam neki problem, bude mi lakše da to izbacim iz sebe kroz stihove – zadovoljno nam je ispričala Anja Maširević, učesica programa i učenica 2. razreda Gimnazije.

Vukova zadužbina, čija je namena negovanje trajnih vrednosti, poruka i dela Vuka Stefanovića Karadžića, jedna od najvažnijih srpskih kulturnih institucija koja deluje od 1937. godine, a vukovarski ogranak je osnovan 2019. godine.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.