18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na sednici Opštinskog veća Opštine Borovo o budžetu i rekonstrukciji asfalta u Ratarskoj ulici

3 min read

Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je na sinoćnjoj sednici završni obračun budžeta Opštine Borovo za 2023. godinu, koji je na prihodovnoj strani ostvaren u iznosu od približno 2 miliona i 100 hiljada evra. Iako je ostvaren u nešto većem iznosu u odnosu na poslednji rebalans, načelnik Zoran Baćanović nije u potpunosti zadovoljan.

– Znamo da je budžet za prošlu godinu prvobitno bio planiran u iznosu većem od 4 miliona evra. Budući da nisu realizovani planirani projekti veće finansijske vrednosti, koji se finansiraju iz domaćih i stranih izvora, nismo mogli ostvariti taj plan, ali smo uspeli zadovoljiti sve naše potrebe u 2023. godini. Izostali su neki kapitalni projekti, kao što je projekat iz programa “Zaželi”. Nakon poslednjeg, dosad najkraćeg ciklusa ovog programa, očekivalo se da će on biti nastavljen u 2023. godini, što se nije dogodilo – rekao je opštinski načelnik.

Odgovarajući na pitanje nezavisnog većnika Željka Lukića, načelnik je rekao da je prijava Opštine Borovo za četvrtu fazu programa “Zaželi” prošla je administrativnu proveru, a odluka o finansiranju projekta očekuje se do parlamentarnih izbora 17. aprila.

Opštinsko veće donelo je i odluku o prijavi Opštine Borovo na otvoreni konkurs za intervenciju 73.13 – Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima za projekte izgradnje ili rekonstrukcije nerazvrstanih cesta. U planu je postavljanje novog asfalta u Ratarskoj ulici od mesnog groblja do raskršća sa Sremskom ulicom.

– Projektnim predlogom nismo mogli obuhvatiti celu ulicu, zbog imovinsko-pravnih problema, uz prugu sa HŽ-om i vezano za neke privatne čestice. Reč je o ozbiljnoj finansijskoj investiciji koja podrazumeva potpunu rekonstrukciju ove saobraćajnice, koja je jedna od najfrekventnijih ulica u Borovu. Ratarskom ulicom saobraćaju kamioni i poljoprivredici sa mehanizacijom. Rekonstrukcija podrazumeva dizanje postojećeg asfalta, posteljice za koju ne znamo u kakvom je stanju i postavljanje nosivog sloja od 30 centimetara kamena sa dva nova sloja asfalta i pratećim elementima – pojasnio je Baćanović.

Reč je o investiciji od preko milion evra, koja bi se u potpunosti finansirala iz fondova Evropske unije.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link