17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Godišnja izveštajna skupština KUD-a “Branislav Nušić”: Prošle godine imali 43 nastupa, između ostalog, i u Ohridu, ove godine putuju u Tursku

6 min read

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova danas ima 119 aktivnih članova s kojima je rad organizovan u četiri sekcije i 278 registrovanih članova, rečeno je na godišnjoj izveštajnoj skupštini društva, koja je održana sinoć u velikoj sali Kulturnog centra Borovo. Predsednik društva Rado Bosić zadovoljan je proteklom godinom, koju je obeležio veliki broj aktivnosti.

– Prošle godine imali smo 43 nastupa, od toga 21 u Borovu. Dosta smo putovali, između ostalog, u Makedoniju, u Ohrid, nastupali u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Ta putovanja su nagrada našoj deci, da pokažu svoj rad izvan Borova. Imali smo čast i da se naša deca predstave na početku celovečernjeg koncerta Ansambla narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” iz Beograda, koji je održan 20. oktobra u školskoj sportskoj dvorani u Borovu što će, verujem, dugo pamtiti – ističe Bosić.

Najbrojnija folklorna sekcija ima 66 članova. Mlađu dečju grupu vodi Zorica Kovačević, a stariju dečju grupu i prvi ansambl umetnički rukovodilac Zoran Abadžić. Voditelj tamburaške sekcije je Dušan Latas, likovne Boško Popović, a dramske Mila Landup, koju će na mestu voditelja sekcije zameniti Branka Banjac, nastavnica srpskog jezika iz Osnovne škole Borovo.

– Pre svega, želim da pozdravim ovu izveštajnu skupštinu. Drago mi je što sam pohvaljena za svoj rad, na čemu se zahvaljujem. U ovom društvu sam 24 godine. U pripremi je knjiga mojih dramskih tekstova, što me raduje, da iza mene ostane neki trag. Društvu želim puno uspeha u daljem radu, drago mi je što će neko mlađi nastaviti moj rad u dramskoj sekciji, a ja ću pomoći koliko mogu – rekla je Mila Landup u izjavi za Radio Borovo.

Borovski KUD će 30. marta učestvovati na 26. Susretima veterana folklora Srbije “Spomenar” u Žitištu, a 6. aprila održaće celovečernji koncert u Borovu s kojim i zvanično otvaraju ovogodišnju sezonu, najavio je Bosić. Ovogodišnji 25. međunarodni festival folklora u Borovu biće održan 29. juna, a 33. međunarodna likovna kolonija od 6. do 8. septembra. Društvo proteklih godina organizuje i Međunarodnu smotru dečjeg folklora “Mi smo deca vesela” koja će biti održana 25. maja. Na Duhove 23. juna borovska domaćinstva obići će “kraljice” borovskog KUD-a. S prikazom tog običaja društvo je dva puta učestvovalo na državnoj smotri folklora u Zagrebu, na poziv organizatora, što predstavlja veliki uspeh. Od 28. septembra do 2. oktobra učestvovaće na Međunarodnom festivalu folklora u Turskoj, a 30. novembra održaće godišnji koncert u Borovu.

– Sve to ne bi mogli napraviti bez finansijskih sredstava. Uz Opštinu Borovo, koja je u prošloj godini naš rad sufinansirala sa 9.500 evra, od Saveta za nacionalne manjine RH dobili smo 13 hiljada evra za redovan rad, preko 3.000 evra za Međunarodni festival folklora i 4.500 evra za Međunarodnu likovnu koloniju. Vukovarsko-sremska županija podržala je Međunarodni festival folklora sa 1.100 evra. Finansijski i organizaciono nam pomaže i Zajedničko veće opština iz Vukovara. Od Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije dobili smo 1.700 evra, a naš rad finansijski pomažu i privredni subjekti i pojedinci iz Borova, podvlači Bosić, koji se zahvalio i svim aktivistima na volonterskom radu.

Uprkos svim izazovima društvo je uspelo sačuvati i članstvo i kvalitet rada, istakao je potpredsednik Dušan Latas.

– Možemo biti zadovoljni s onim što smo uradili prošle godine, što je rezultat dugogodišnjeg, kontinuiranog rada. Iseljavanje stanovništva i pandemija koronavirusa ostavile su trag i u radu našeg društva, ali smo uspeli sačuvati nivo uvežbanosti i nadamo se da ćemo nastaviti u tom pravcu. Imamo podršku Opštine Borovo, uspešni smo i na raznim konkursima, tako da se naš rad finansira iz više izvora. Verujem da ćemo u budućem radu, u saradnji sa Osnovnom školom Borovo i drugim udruženjima u mestu i građanima, zadržati dobar rad društva u svim sekcijama – kaže Latas. Zahvalio se i Srpskom narodnom veću iz Zagreba koje je u potpunosti finansiralo njihov borovak u Ogulinu, Moravicama i Udbini od 8. do 10. aprila prošle godine, gde su se borovski tamburaši predstavili sunarodnicima.

Društvo u svom vlasništvu danas ima narodne nošnje za 11 koreografija i tri scenska prikaza, odnosno 1480 delova narodne nošnje, 180 pari opančića, po 22 para ženskih cipela i muških čizama, 30 pari dečje obuće i 28 žičanih instrumenata.

Rad skupštine i društva pozdravili su zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović. Skupštini je prisustvovao i predsednik Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština iz Vukovara Veljko Maksić.

Podsetimo, Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova osnovano je davne 1951. godine. Rad društva je obnovljen 1996. godine i od tada do danas radi radi u kontinuitetu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.