18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Koordinacija Veća i predstavnika nacionalnih manjina VSŽ: Dan nacionalnih manjina, 11. maja u Gunji, domaćin bošnjačka nacionalna manjina

3 min read

U Palati Srem u Vukovaru održana je 2. redovna sednica Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije koja okuplja pet Veća i tri predstavnika nacionalnih manjina. Na sednici je utvrđeno da se ove godine Dan nacionalnih manjina naše županije održi u Gunji, 11. maja.

– Dogovoreno je da po principu rotacije domaćin Dana nacionalnih manjina bude bošnjačka nacionalna manjina i da se ovaj dan obeleži u Gunji. To je prilika da sve nacionalne manjine pokažu na koji način baštine i čuvaju tradiciju i kulturu naroda od kojeg dolaze. To je zaista jedna važna svečanost i događaj za sve nacionalne manjine na području naše županije, ali i za pripadnike većinskog naroda sa kojim manjinske zajednice želim da upoznaju šta oni to rade tokom godine, na koji način deluju, po čemu su oni specifični te koje su njihove potrebe i problemi, da i većinski narod dobije jasniju sliku o tome šta je karakteristično za pojedine nacionalne manjine sa kojima žive i rade na području naše županije – rekao je vukovarsko-sremski dožupan Srđan Jeremić i istakao da Vukovarsko-sremska županija vodi računa o nacionalnim manjinama naše županije i godišnje izdvaja određena sredstva za rad i delovanje i manjiskih Veća i predstavnika.

Predsednik Koordinacije Svetislav Mikerević podneo je Izvještaj o radu i Financijski izveštaj za 2023. godinu. Usvojena je odluka o raspodeli odobrenih sredstava za 2024. godinu.

– U Koordinaciji deluje osam nacionalnih manjina i mi ovde stvaramo zajedničku sliku manjina. Nastavićemo sa izradom projekta prekogranične saradnje “Dunav nas spaja” u kojem učestvuju Savet za nacionalne manjine Autonomne pokrajine Vojvodina i Veće i predstavnici nacionalnih manjina naše županije. Na žalost, taj projekat je bio raspisan u vreme manjinskih izbora u RH pa nismo uspeli aplicirati. I dalje ćemo raditi na njemu, kad bude sledeći konkurs mi ćemo ga priložiti, verujem da će proći. Održali smo veliki broj sastanaka i na neki način smo povezali ove dve institucije koje deluju u Srbiji i Hrvatskoj i mislim da je to budućnost – zaključio je Mikerević.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.