01/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Negoslavcima odobreno 382.000 € bespovratnih sredstava za izgradnju vrtića

3 min read

U okviru drugog poziva za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti finansiraće se 94 projekta za 5080 dodatnih mesta u vrtićima u Hrvatskoj, za šta je obezbeđeno 50,45 miliona evra. Među odobrenim projektima je i projekat Opštine Negoslavci za izgradnju dečjeg vrtića u tom mestu. U razgovoru za Radio Borovo načelnik Dušan Jeckov izrazio je zadovoljstvo odobrenim bespovratnim sredstvima u iznosu od 382 hiljade evra. To je, kako napominje, oko 50 odsto predviđenog iznosa za izgradnju vrtića u Negoslavcima.

– Mi smo se obratili dopisom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju. Pozvali smo se na član 50. stav (1) tog zakona, gde je navedeno da se u državnom budžetu mogu osigurati sredstva nužna za završetak investicija, finansiranih iz projekata Evropske unije, za izgradnju dečjih vrtića kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave, prema indeksu razvijenosti ispodprosečno rangirane, kao što je slučaj s Opštinom Negoslavci. Na osnovu toga molimo pomoć, da nam se dodatno osiguraju sredstva. To znamo iz primera nekih drugih jedinica lokalne samouprave, koje su to isto učinile. Nadamo se pozitivnom odgovoru. Onda bismo krenuli s daljnjim aktivnostima, vezanim za raspisivanje javne nabavke, da se izabere izvođač radova i zaključi ugovor. Početak radova planiran je u septembru ove godine – navodi Jeckov.

Rok za izgradnju vrtića je 30. jun 2026. godine.

– U smislu održivosti mislimo da bi za nas najbolji model bio da budemo područni vrtić, primera radi vrtića u Vukovaru, Borovu, Trpinji ili Markušici. Za nas bi to bio bolji model i u ekonomskom smislu isplativiji. Pokušaćemo to realizovati jer postoje predviđena sredstva za jedinice lokalne samouprave za modele funkcionalnog spajanja. Mislim da bi to bio dobar i pozitivan primer, u cilju održivosti projekta – dodaje Jeckov.

Vrtić će biti izgrađen u centru Negoslavaca.

– Reč je o zgradi starog parohijskog doma Srpske pravoslavne crkvene opštine Negoslavci. Oni su nama darivali ugovorom na 30 godina to zemljište. Imamo ugovor o osnivanju prava građenja i na osnovu tog ugovora izgradićemo vrtić na toj površini – pojašnjava Jeckov.

Kapacitet vrtića biće 32 mesta za smeštaj i boravak dece, s kojima bi rad bio organizovan u dve grupe, za decu uzrasta do 3 godine i za decu od 3 do 5 godina, dok je model predškole organizovan u Osnovnoj školi Negoslavci.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.