18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dobitnici nagrade “Suncokret ruralnog turizma” na prijemu kod župana Dekanića

4 min read

U sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”, koja se održava već jedanaest godina za redom, Hrvatsko udruženje za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, nedavno je na svečanoj dodeli u Privrednom centru Osječko–baranjske županije u Osijeku uručilo nagrade, povelje i posebna priznanja “Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2023. godinu”. Tim povodom vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić primio je u Palati Srem dobitnike ove nagrade koji dolaze sa područja naše županije.

– Ove vredne nagrade pokazuju kako dobro radimo i da smo na pravom putu. Koliko je naš nastup bio zapažen govori i to da je Vukovarsko-sremska županija odabrana za glavnu završnu priredbu, na nacionalnom nivou – dodela Suncokreta ruralnog turizma biće održana u našoj županiji. Sa gospođom Dijanom Katicom, koja je inicijator, pokretač te predsednica Udruženja, odredićemo destinaciju na kojoj će biti održana. Sve opcije su otvorene. Želimo da Suncokret ruralnog turizma izađe iz gradskih sredina i da zaista opravda svoj naziv i da se održi u ruralnoj sredini – rekao je ovom prilikom župan Dekanić uz čestitke nagrađenima.

Zlatna povelja u kategoriji „Tradicionalna (ruralna) gastronomija” pripala je Izletištu Gondola iz Sotina čija je vlasnica Luca Štrobilius.

– Što se tiče ponude gastronija ja na prvom mestu i tradicionalna kuhinja, a imamo i smeštaj. Sada je i moj sin otvorio obrt, gledamo da nastavimo tradicionalnu priču. Sve što se tiče Srema, radimo na tradicionalni način. Tu nema ničega što ne bi bila tradicija. Dolaze nam gosti iz cele Hrvatske, dolaze i iz inostranstva: iz Austrije, Nemačke i Mađarske i ostalih zemalja iz okruženja. To su usmene preporuke koje dugo traju i ostavljaju duži trag – rekla je vlasnica Izletišta Gondola.

Konjičkom klubu Dunavski raj Vukovar pripala je bronzana povelja u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“. Dunavski raj je započeo svoju priču 2007. godine kada su krenuli sa sportskim rekreativnim jahanjem, a ponuda se kasnije proširila i na smeštejne kapacitete te gastro ponudu.

Prijemu je prisustvovala i Dijana Katica, predsednica Hrvatskog udruženja za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” koja je potvrdila da će dodela nagrada Suncokret ruralnog turizma za 2024. biti održana u našoj županiji.

Pored pomenutih dobitnika, Srebrnu povelju u kategoriji ruralno turistički projekti dobili su Otočki Virovi, a tri bronzane dodeljene u kategorijama craft turizam – OPG Abelo, Mirkovci, zatim nosioci zaštićenih marketinških simbola – Prva kuća meda iz Županje.

Posebno priznanje za tradicionalnu gastronomiju dobila je Konoba Kovačević iz Lovasa, u kategoriji craft turizam Craft pivara iz Vukovara, a u kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru Udruženje Poseti Ilok za Ilok Wine Weekend.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.