18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Skupština DVD Borovo: Prioritet je nabavka novog navalnog vozila

6 min read

Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo održalo je proteklog vikenda svoju godišnju skupštinu, na kojoj su usvojeni izveštaji o radu u prošloj godini te Plan rada i finansijski plan za 2024. godinu. Društvo danas ima 28 operativnih članova, a okuplja i 56-ero dece i mladih.

Prošle godine imali su 30 intervencija,10 na gašenju požara i 20 tehničkih intervencija. Organizovali su operativna dežurstva, usavršavanje i opremanje operativnih članova, kao i kurs plivanja na bazenima u Borovu naselju za najmlađe, koji je pohađalo 50-ero dece. Decu su vodili i na kamp Perućac. Organizovali su i prvi Vatrogasni kup “Ljubomir Buzaretić” na kojem se takmičilo više od 350 dece, članova vatrogasnog podmlatka i mladeži. U Vatrogasnom domu u Borovu organizovali su i tri akcije dobrovoljnog davanja krvi i prikupili preko stotinu doza. U akciji “Vatromraz”, povodom novogodišnjih praznika, prikupljeno je rekordnih 6.100 evra i podeljeno 430 paketića deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, rekao je u izjavi za Radio Borovo zamenik predsednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo Aleksandar Mladenović.

– Prioritet u ovoj godini je nabavka i kupovina novog navalnog vozila. Nastavljamo rad s decom, uključujući i organizaciju 2. Vatrogasnog kupa za vatrogasni podmladak i mladež “Ljubomir Buzaretić”, koji će biti održan u septembru. Nadam se da će i ove godine odaziv biti dobar, kao i prošle godine, kada su učestvovala deca i mladi iz Vukovarsko-sremske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, što pokazuje da su ljudi prepoznali naš ozbiljan i kvalitetan rad. I ove godine vodićemo decu na kamp Perućac. To je jedan vid zabave i druženja u prirodi, što deca vole. Vodićemo ih i na takmičenja i jednodnevne izlete. U saradnji sa Sportskim objektima Vukovar u planu je i plivačka obuka. Možemo da se pohvalimo i da je naše društvo sada bogatije za četiri vatrogasca prve klase. Čestitamo Jeleni Lončar, Aleksandri Bogdanović, Tijani Vučković Lončarević i Alenu Mišiću – navodi Mladenović.

Na skupštini je za novog predsednika Nadzornog odbora DVD-a Borovo izabran Bojan Vukosavljević, za novog zamenika zapovednika Nemanja Cvijanović, a za novog člana Upravnog odbora Goran Milanović. Novi članovi društva su Nataša Savadinović, Duška Šakić, Milenko Savadinović i Zoran Milanović.

Skupštini borovskih vatrogasaca, koja je održana u svečanoj sali na stadionu, prisustvovali su članovi 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Zapovednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dalj Mijo Nemet uručio je zahvalnice borovskim vatrogascima koji su prošle godine učestvovali u gašenju požara na porodičnoj kući u Dalju, u kojem je jedna osoba smrtno stradala. Zahvalnice su primili Miroljub Mladenović, Aleksandar Mladenović, Nenad Tripunović, Tijana Vučković Lončarević, Mile Vukosavljević, Nemanja Todorčić, Mile Knežević i Alen Mišić.

– Požar za koji smo dojavu dobili već u razbuktalnoj fazi, kada je zahvatio krovište i pretio okolnim kućama i objektima, gasili smo 27 sati. To se dogodilo 17. jula prošle godine, po najvećoj vrućini. Dojava je došla, ako se ne varam, oko 12 i 30. Došla je i hitna medicinska pomoć, pošto je osoba koja je smrtno stradala bila u kući zahvaćenoj požarom. Zahvaljujem se i njima jer su ostali uz nas celo vreme gašenja požara. Mi smo vatrogasci, ne gledamo na granice i nacionalnost, gledamo da bratski pomognemo jedni drugima – ističe Nemet.

Borovski DVD uspostavio je saradnju i sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Zenica, čiji su predstavnici došli u uzvratnu posetu, rekao nam je sekretar društva Adnan Ćukle.

– Predstavnici borovskog DVD-a bili su kod nas u Zenici u oktobru prošle godine, kada obeležavamo Mesec zaštite od požara. Ovo je uzvratna poseta. Nadamo se da će se odazvati i na naš turnir u malom fudbalu, a očekujemo da nas posete i pre oktobra i dođu na druženje u Zenicu – rekao nam je Ćukle, koji je ispred DVD-a Zenica predsedniku DVD-a Borovo Miroljubu Mladenoviću i načelniku Opštine Borovo Zoranu Baćanoviću uručio prigodne poklone.

Rad skupštine pozdravili su i zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, koji je obećao pomoć Opštine Borovo u nabavci novog vozila za DVD Borovo.

– Opština Borovo će pronaći sredstva da obezbedi sve što je potrebno da bi naše vatrogasno društvo do kraja godine kupilo taj kamion. Uz redovnu godišnju dotaciju od 60 hiljada evra za rad društva, projektovali smo i 40 hiljada evra kapitalne donacije. To vozilo mora da se kupi, da budemo spremni za svaku vrstu intervencije. Plan je da zaključno sa oktobrom ili novembrom dovezemo to vozilo u Borovo i da proslavimo u Vatrogasnom domu – poručio je opštinski načelnik.

Budući da je skupština održana u subotu, dan posle Međunarodnog dana žena, borovski vatrogasci podelili su prisutnim ženama u sali crvene ruže.

Tekst i foto: D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.