22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na Međunarodni dan žena u Zagrebu javna akcija „Sigurne na radnom mestu, slobodne od zlostavljanja!“

2 min read

Ženska mreža Hrvatske, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i CESI – Centar za edukaciju, savetovanje i istraživanje, u saradnji s drugim ženskim organizacijama i inicijativama, organizuju simboličnu javnu akciju „Sigurne na radnom mestu, slobodne od zlostavljanja!“. Akcija će biti održana na Međunarodni dan žena 8. marta u 10 i 30, na Trgu sv. Marka u Zagrebu, ispred Vlade RH.

Kako navode organizatori, rodno utemeljeno nasilje, zlostavljanje i spolno uznemiravanje na radu su najčešći oblici diskriminacije i kršenja radnih prava žena, na šta se odnosi i najveći broj prijava koje u svom radu dobijaju sindikalne poverenice.

Agencija EU-a a za temeljna prava (FRA) procenjuje u rezultatima svog istraživanja da je do 75 % žena u Evropskoj uniji u profesionalnom svojstvu ili na položajima najvišeg menadžmenta doživelo seksualno uznemiravanje tokom života (FRA, 2014.).

Prema istraživanju koje je provela nezavisna stručnjakinja Dunja Bonacci Skenderović udeo žena koje su doživele spolno uznemiravanje na radnom mestu je 73%. Većina žena doživela je više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja, od neželjenih seksualnih primedbi do pokušaja silovanja ili silovanja te od strane više osoba. Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mestu.

Samo 16% prijavilo je uznemiravanje zbog nedostatka poverenja u sistem zaštite i straha od odmazde. Zbog toga organizatori ovog skupa povodom Međunarodnog dana žena traže da Hrvatska hitno ratifikuje Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da provede zaštitu od takvog kršenja radnih prava žena.

Vladi Republike Hrvatske uručiće zahteve vezano za hitno rešavanje ovog gorućeg problema.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.