22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Đorđe Nešić objavio prvu zbirku pesama za decu “Štuka kod zubara”

2 min read

Pesnik Đorđe Nešić iz Bijelog Brda, autor desetak pesničkih zbirki i dobitnik brojnih nagrada i priznanja, predstavio se javnosti i kao autor pesama za decu. Iz štampe je izašla njegova prva zbirka pesama za najmlađe “Štuka kod zubara”.

– Dvadeset ribljih i jedna žablja pesma, to je podnaslov ove knjige, koja jako lepo izgleda što se tiče ilustracija, štampe i opreme.  Verujem da će naći odjeka i na ovom našem prostoru – rekao je nedavno u izjavi za Radio Borovo Đorđe Nešić, nakon što su iz Banja Luke stigli prvi primerci nove knjige.

Đorđe Nešić rođen je 1957. godine u Bijelom Brdu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1985. godine do danas objavio je zbirke pesama “Crv sumnje u jabuci razdora”, “Surogati”, “Čekajući stvoritelja”, “Haronov čamac”, “Prozor kroz koji Dunav teče”, “Granica”, “Bolje je biti u manjini”, “Polog”, “Sunce i led” , “Rani radovi” i “Strune”, zavičajni rečnik “Luk i voda”, monografiju “Prvi ciklus”” o prvih deset godina rada Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković” u Dalju i knjigu zapisa, eseja i kritika “Okapnice”.

Pesme Đorđa Nešića zastupljene su u brojnim antologijama poezije i prevedene na nekoliko jezika. Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića i upravnik Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković“ u Dalju.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i Brankova nagrada, nagrada Laza Kostić, Sava Mrkalj, Žička hrisovulja, Zmajeva nagrada i Disova nagrada.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.