15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

ZVO: U sklopu projekta “Petrovdan kod Srba“ na Dobroj vodi zasađene jabuke Petrovače

4 min read

U sklopu proјekta “Petrovdan kod Srba“ kojeg provodi Zajedničko veće opština, kod Hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru, predstavnici Veća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog, sa predsednikom Milanom Vukelićem, načelnikom sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina u Ministarstvu obrazovanja, juče su donirali i zasadili četiri sadnice јabuke Petrovače, kao znak dobre saradnje i priјateljstva.

– Izuzetno smo zadovolji što smo imali priliku da kao predstavnici našega kraja Moravica Gomirja dakle Vrbovskoga, s obzirom da smo ovde danas kao predstavnici Veća Srpske nacionalne manjine grada Vrbovskoga, došli i uz ove jabuke doneli i malo naše zemlje, tako da na taj način ovekovečimo naše prijateljstvo i jedan zaista fenomenalan domaćinski pristup koji naši prijatelji u Vukovaru imaju svaki put kada mi dođemo. Mi smo kao lokalna zajednica ponosni na veliki broj voćnjaka, na veliki broj vrsta različitog voća. Sa nama je ovde i danas Đorđe Dokmanović jedan sakupljač starih sorti voća i on je upravo donirao ove sadnice jabuke Petrovače. Ja se nadam da će se one primiti i da će biti vrlo slasne jer to su jedne od prvih jabuke koje rađaju već tokom leta – rekao je ovom prilikom Vukelić.

Reč je o projektu Odbora za odrazovanje Zajedničkog veća opština, a učesnici su bili učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola koјi nastavu pohađaјu na srpskom јeziku i ćiriličnom pismu. Njihov zadatak je bio da se literarno ili likovno izraze na temu јabuke, odnosno njene simbolike u delima srpske književnosti. Projekat je pokrenut u јulu prošle godine, a s obzirom da se voće ne sadi u tom periodu, određeno je da to bude početkom marta, rekla je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

– Mi smo prošle godine prepoznali poziv Ministarstva nauke i obrazovanja koji svake godine raspisuje javni poziv za posebne programe nacionalnih manjina. Jedna od stavki tog javnog poziva je bilo i obeležavanje značajnih verskih praznika kod svih nacionalnih manjina pa tako i kod Srba i u dogovoru sa ocem Miljenom Ilićem mi smo se opredelili da idemo na proslavu Petrovdana. Jelica Lipovac koja je pisala projekat je raspisala javni poziv po školama da učenici pišu literarne radove na temu Petrovdana, na temu jabuke, simbole jabuke ne samo u životu nego u našoj narodnoj književnosti i u književnosti uopšte – zaključila je Stojanovićeva.

Sadnja je održana uz učešće predsednika Zajedničkog veća opština Dejana Drakulića, konzula žerana Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Vladimira Marjanovića, zamenika gradonačelnika Grada Vukovara Srđana Kolara, direktorice Srpskog kulturnog centra Jelice Lipovac Dudaš i učenka Gimnazije sa profesoricom Ljiljanom Bajac Nikolić.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link