15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Jeckov: Budimo dobri uzori jer su naša deca slika nas odraslih!

3 min read

Svako četvrto dete, u dobi između 10 i 14 godina, doživelo je neki oblik nasilja u školi, a 16 odsto dece ponaša se nasilno prema vršnjacima, pri čemu 8 odsto dece istovremeno čini i doživljava nasilje. Posebno zabrinjava da se samo 22 odsto dece, koja su žrtve vršnjačkog nasilja, obratilo za pomoć odrasloj osobi. Najčešće su to roditelji, a tek 11 odsto dece obratilo se za pomoć nastavnicima. Podaci MUP-a govore da je 2021. godine zabeleženo čak 10 odsto više počinilaca vršnjačkog nasilja među maloljetnicima nego 2020. godine, upozorila je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov, povodom Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osvrnula se i na još jedan zabrinjavajući trend, prema kojem se spušta dobna granica u kojoj deca postaju počinioci nasilja, tako da je velika većina nasilnika sada u dobi između 14 i 18 godina, ističe Jeckov. Podsetila je i na tragičan događaj u beogradskoj osnovnoj školi prošle godine, kao i na napad na maloletnike u Vukovaru na pravoslavni Badnjak početkom ove godine.

– Dobro je da se krajem prošle i početkom ove godine u javnom savetovanju našao novi Protokol koji će ispratiti sve promene u vršnjačkom nasilju jer su se u međuvremenu očito pojavile nove, perfidnije vrste nasilja koje nisu jednostavne za uočiti. Da je vršnjačko nasilje ozbiljan problem  kako kod nas, tako i u regiji upućuju nas i vesti koje smo  šokirani čitali  o tragičnom događaju u  beogradskoj osnovnoj školi. Pre koji dan osvanula je vest o učenici koja je donela sekiru u školu. Svedočili smo i napadu huligana  na maloletnike na pravoslavni Badnjak u Vukovaru. Nažalost, mislim da bih mogla nabrajati do sutra – kazala je Jeckov koja smatra da na svaki oblik nasilja treba reagovati, a svaki nasilan čin jasno osuditi.
– Budimo dobri uzori jer su naša deca slika nas odraslih! – poručila je na kraju govora SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link