12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSNM VSŽ obeležilo krsnu slavu uz dodelu priznanja zaslužnima

6 min read

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije juče je svečano uz brojne uzvanike obeležilo svoju slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Obred blagosiljanja slavskih obeležja žita i kolača obavljen je u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Mohovu, a svečani program upriličen je u Srpskom domu u Vukovaru.

Kum ovogodišnje slave bio je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

– To je velika čast i zadovoljstvo. Verujem da ćemo zajedničkim radom i trudom doprineti još jačem i boljem položaju naše zajednice i doprineti očuvanju kulturnog, verskog, jezičnog i nacionalnog identiteta Srba na ovom prostoru, pre svega Vukovarsko-sremske županije. Zajedničko veće opština je u svojim planovima i programima za narednu godinu predvidelo značajna sredstva za razvoj kulture, jezika i pisma i za očuvanje tako da se nadam da ćemo nastaviti dobru saradnju koja dosad postoji, ali i da ćemo je proširiti sa novim programima na zadovoljstvo svih naših pripadnika srpske zajednice – rekao je Drakulić u izjavi medijima.

Veće je tradicionalno raspisalo konkurs za dodelu plakete i povelje za istaknute članove naše zajednice, a raspisan je i konkurs za pohvalnicu. Slava je uvek prilika za dodelu priznanja, rekao je predsenik Veća Svetislav Mikerević.

– Svečanost smo ove godine obavili u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Mohovu gde se okupilo mnogo meštana, što mi je veoma drago. Kao i svake godine održali smo i kulturno-umetnički program. Ponosan sam što smo uspeli podeliti nagrade osobama koje su u proteklo vreme svojim angažmanom to i zaslužili. Unazad dve tri godine smo uveli i pohvalnicu, koja je namenjena našim mlađim sunarodnicima koji se ističu u obrazovanju i sportu. Mislim da je ove godine Sanja Brocić pravi izbor. Plaketa je otišla SKD-u Zagreb povodom 80. godina postojanja i povelja je pripala Dragani Bošnjak. Mislim da je Povelju zaslužila jer je dugo godina i direktorica Radio Borova i na neki način predstavlja sve institucije kroz emisije i radio. Smatram da je nagrada otišla u prave ruke – rekao je Mikerević podsetivši da veće ima posebnu ulogu afirmisanja obrazovanja na srspkom jeziku i ćiriličnom pismu.

Povodom dobijanja najvišeg priznanja povelje prisutnima se obratila direktorica Radio Borova Dragana Bošnjak koja je u našoj medijskoj kući radi kao novinar 31 godinu, a posao direktora obavlja proteklih 11 godina.

– Meni je jako drago što sam dobila ovu nagradu, posebno zato što je ona vezana za krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Poznata su nam zaveštanja Svetog Simeona Mirotočivog, posebno ono zaveštanje o jeziku koje nam govori gde mi trebamo da idemo kao zajednica i na koji način da očuvamo ono što trebamo da očuvamo, a to je sasvim sigurno na prvom mestu jezik. To mi u Radio Borovu i radimo svih ovih 33 godine. Ja sam deo tog kolektiva 30 godina i zato ova nagrada nije samo moja, ona je nagrada i svih članova kolektiva Radio Borova i Opštine Borovo koja nam pomaže, i svih onih koji su u 33 godine delovanja i rada Radio Borova, svako u svoje vreme, ugradili neku ciglu u našu medijsku kuću i pomogli joj da stoji čvrsto na temeljima i da opstane. A opstanak je ključna reč za nas Srbe u Hrvatskoj, opstanak u smislu da treba da se držimo zajedno, da treba da se međusobno pomažemo. Kao što su nekad bile mobe, pa danas gradimo našu, sutra vašu, treći dan neku treću kuću, važno je da zajedno gradimo te kuće jer tim kućama onda niko ništa ne može Čak i ako nas pogodi neka nevolja imaćemo dovoljno snage da je ponovo zajedno sagradimo iz temelja. Najvažnije je da je sami ne rušimo – poruka je direktorice Bošnjak.

Na pohvalnici je zahvalna studentkinja prve godine edukacijske rehabilitacije na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku i članica Ženskog odbojkaškog kluba Vukovar Sanja Brocić iz Borova.

– Naše Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije odlučilo je da ja budem deo nagrađenih, da se meni uruči nagrada kao upešan omladinac naše okoline i verujem da su ovo gledali za motivaciju za daljnje i buduće uspehe – rekla nam je Sanja.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su članovi dečjeg hora “Sanjalice” borovskog SKD-a “Prosvjete”, nagrađeni osnovnoškolci sa manifestacije „Deca pesnici roda svoga“, a publika je imala priliku i da uživa uz pesme Tamburaškog sastava “Dunavske zore” kojima se priključila vokalna solistkinja Jovana Serdar.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.