17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vinkovcima uručeni ugovori za programe javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi VSŽ

4 min read

U velikoj županijskoj većnici u Vinkovcima u ponedeljak su uručeni ugovori u sklopu Javnog poziva za predlaganje programa i projekata javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2004. godinu, ukupno vrednog 131.000 €. Od 242-je prijavljenih, 212 je ostvarilo pravo na potporu, rekla je županijska pročelnica za turizam i kulturu Tamara Kalistović.

– S ponosom kažemo da kultura u našoj županiji nije samo aktivna, već i hiperaktivna. Naime, imali smo 242 prijave na ovaj javni poziv, od kojih je 212 odobreno za sufinansiranje – istakla je Kalistović.

Prihvatljivi korisnici bile su ustanove u kulturi, umetničke organizacije, umetnici te ostala udruženja, pravne i fizičke osobe, koje se kulturnom delatnošću bave na području naše županije ili su im programi usko vezani za područje Vukovarsko-sremske županije.

– Sredstva za kulturu se povećavaju, ove godine za 91.000 €, što je povećanje od 33%, rekla je Kalistović, zaključivši da je reč o jednom od većih povećanja i na nivou države.

Ukupna sredstva od 131.000 evra podeljena su u pet kategorija. Za manifestacije u kulturi izdvojeno je 42 hiljade evra, za sufinansiranje institucija i aktivnosti u kulturi 52.500 evra, za izdavačku delatnost 20 hiljada evra, za kulturne programe nacionalnih manjina 8.600 evra dok je za manifestacije u oblasti tehničke kulture osigurano osam hiljada evra. Maksimalan iznos potpore koji je bilo moguće ostvariti po pozivu je pet hiljada evra, a minimalan 130 evra.

Sredstva u iznosu od 1.250 evra odobrena su Udruženju “Dolina mamuta” za organizaciju 4. “MammothfestaMohovo”.

– Ova potpora za nas je od velikog značaja. Svake godine dobijamo sredstva od Županije, što doprinosi našem radu i daje nam sigurnost i priliku da neke aktivnosti možemo da planiramo. Svakako možemo još i više raditi na prepoznatljivosti naše manifestacije, ali svake godine ona sve više i više raste i nadamo se da ćemo za nekoliko godina biti prava turistička destinacija – istakao je Popović.

Među podržanim projektima su i programi Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, Tamburaškog sastava “Dunavske zore” i Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo.

Za organizaciju ovogodišnjeg 25. Međunarodnog festivala folklora u Borovu Kulturno-umetničkom društvu “Branislav Nušić” iz Borova odobren je iznos od 1.100 evra. Tamburaško veče “Dunavom plovi tambura zvuk”, koje organizuje Tamburaški sastav “Dunavske zore” iz Borova, Vukovarsko-sremska županija podržala je sa 600 evra, a projekat “Biblioteka – mesto novih avantura” Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo sufinansiraće sa 300 evra. S potporom od 400 evra podržan je projekat “Licidersko srce” Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo.

Korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu čestitao je vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić.

– Ovaj javni poziv pokriva kulturnu scenu u našoj županiji, što je pokazatelj da se kultura na našem području stalno širi i napreduje. Jednostavno, ne možete odbiti prijavitelje koji imaju odlične programe i koji su uložili toliko truda u osmišljavanje novih i poboljšanje već poznatih projekata – zaključio je župan Dekanić.

Radio Borovo/VSŽ

Foto: VSŽ

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.