12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Predstava Zvezdara Teatra “Osama – Kasaba u Njujorku” oduševila posetioce osječkog HNK

4 min read

Srpski demokratski forum je u osječko Hrvatsko narodno kazalište doveo glumce Zvezdara Teatra koji su po 117. put izveli prestavu „Osama – Kasaba u Njujorku”. Saradnja SDF-a i pomenutog teatra već je ostvarena proteklih godina, rekao je u izjavi medijima izvršni direktror SDF-a Jovan Vlaović.

– Verujem da se po prvi put na ovaj način srpska zajednica pojavljuje u gradu Osijeku što je nama veoma bitno, jer grad Osijek je na istoku Hrvatske zapravo mesto u kojem egzistira veliki broj Srba, jedno od najvećih mesta zapravo na istoku Republike Hrvatske gde imamo toliko Srba. Zato nam je veoma drago da smo ovde i veoma je bitno to što se zapravo vidi da u publici ima dosta Srba, mada to nisu samo Srbi. Drago mi je što naši programi postaju zanimljivi svima kojima se ponude , tako da smo karte veoma brzo podelili. Što se tiče Osijeka, nama su sve urbane sredine upravo zanimljive. Srbi i srpska zajednica veoma dobro funkcionišu u ruralnim sredinama i nekako smo dominantno u ruralnim sredinama, međutim hoćemo da budemo vidljiviji i da pružimo više sadržaja onima koji funkcionišu u gradovima i da se počnemo otvarati i ne sakrivati . – rekao je u izjavi medijima Vlaović.

Ova tragikomedija se odvija u jednoj njujorškoj kafani u kojoj različiti pojedinci, došavši sa “strane“ traže svoje parče neba i komadić sreće. U epicentru zbivanja su francuska umetnica, ruski novinar, meksički policajac, venecuelanska manekenka i neobični Japanac koji se međusobno ne poznaju , ali ih povezuje određena nostalgija za nekim lepšim vremenima. Pripovedač ove potresne priče, stari musliman iz Bosne, ispoveda svoj život nekadašnjem zemljaku s kojim se susreo u Americi, gde je dospeo posle ratova i raspada Jugoslavije. Ulogu pripovedača utelovio je poznati srpski glumac Andrija Kuzmanović.

– Budući da sam ja 84. godište neke stvari o kojima se priča u knjizi su me zatekle kao sedmogodišnjaka, ali su ostavili dubok trag ne mene. Mi smo kasnije krenuli da mnogo “šire” živimo od nekih prethodnih generacija. Mi ovde branimo čoveka od čoveka, čoveka od sistema. Jedino od čega ga ne branimo to je od zdrave emocije, od te neke ljudskosti, na koju možemo i anas, nekad smo mogli, a verujem da ćemo se i ubuduće pozivati na ljudskost. Mislim da nije loše što smo došli i ovde u Osijek, a bili smo dvagde i u Bosni i u Makedoniji, tako da je lepo da se ljudi, kroz lepu prizmu, sete prijateljstva koje je nekad postojalo, a verujem da postoji i danas – smatra glumac Kuzmanović.

Radi se o komadu kojeg je režirao Darko Bajić po romanu „Osama“  Vladimira Kecmanovića koji je za ovo delo dobio nagradu Instituta „Ivo Andrić“ i „Pečat vremena“.

Intendant osječkog Hrvatskog narodnog kazališta Vladimir Ham zadovoljan je uspostavljenom saradnjom sa Zvezdara Teatrom i SDF-om.

– Radovalo me kad su nam se javili iz Srpskog doma Demokratskog foruma, sa željom da gostuju predstave iz Srbije kod nas u teatru. Razgovarali smo o tome što bi bilo najprikladnije, šta najbolje s obzirom da krećemo u nekakvu saradnju sa Dušanom Kovačevićem, koji je opet vezan uz Zvezdara Teatar, dakle to se ponudilo kao dosta jedno logično rešenje da na taj način započnemo malo intenzivniju saradnju. Raduje me da smo nakon dosta meseci usklađivanja napokon pronašli termin u kojem smo ugostili Zvezdra Teatar – zaključio je Ham.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.