12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na 4. Kobasicijadi u Borovu pobedu odnela kobasica Jelene Kolarević

5 min read

U organizaciji Lovačkog društva Borovo i Opštine Borovo juče je u dvorištu iza zgrade Opštine Borovo održana peta Kobasicijada, četvrta takmičarskog karaktera.

– Danas je predstavljena tradiicionalna slavonsko-sremska svinjokolja kako to izgleda, imali smo polutke na remu, mesari su bili zaduženi za kompletnu preradu, a sam žiri će ocenjivati boju, ukus, miris kako je osušena kobasica, kako je napunjena i tako dalje. Samo suve kobasice se danas ocenjuju friške ne – rekao je Branko Puškar, ispred organizatora kao član Lovačkog društva Borovo.

Zaprimljeno je 18 uzoraka sušenog gotovog proizvoda – kobasice, a tri najbolja proizvoda proglasio je tročlani žiri kojeg su činili iskusni mesari Mile Mitić, Rajko Jeremić i Dejan Petrović čija je kobasica prošle dve godine bila najbilja.

– Imali smo osamnaest uzoraka, od toga smo uspeli tri kobasice izabrati za prva tri mesta. Još sedam kobasica je bilo dobro, a ovih osam je dosta loše. Jako su predimite, a na lošem drvetu su dimite, tako da oseti se gorčina, žestina kad je probate – rekao je Petrović.

Najbolji proizvod ove godine imala je Jelena Kolarević iz Borova, koja je kobasicu napravila uz pomoć i podršku svog tate Dragana koji se proizvodnjom kobasica bavi dugi niz godina. Jelena nam je otkrila tajnu pobedničkog proizvoda.

– Ponosna sam i na sebe i na ostale učesnike koji su pravili kobasice. Za dobru kobasicu koristi se svinjeće meso, suši se četiri do pet dana, od šest do osam sati, na svežem vazduhu i suši se najčešće na drvetu bukve ili graba – rekla nam je mlada Jelena.

Drugo mesto pripalo je proizvodu Milenka Vukovasavljevića.

– Zadovoljan sam jako, bilo koja nagrada osvojena u redu je. Sastav kobasice svi prave skoro isto, a tajna je više u sušenju nego u sastavu kobasice. Obično sušim na bukovom drvetu, mada su nekada naši stari sušili i na vrbovom, ali bukva je bukva. Bitno je i određeno vreme za sušenje. Sve zavisi koja je debljina kobasice i količina dima. Čestitam pobedniku u svakom slučaju, kao i svim učesnicima ove kobasicijade u Borovu – zaključio je drugoplasirani Vukosavljević.

Za treću najbolju kobasicu izabrana je ona malog Vasilija Dimitrijevića koji je takođe sa svojim tatom krenuo u pravljenje ovog tradicionalnog proizvoda. Tradicija se nastavlja s kolena na koleno.

Manifestacija je kao i proteklih godina održana uz podršku Opštine Borovo.

– S obzirom da smo mladi u ovakvim načinima organizacije i da je to tek nešto što treba da primenemo od drugih ljudi koji to rade već dugi niz godina, mislim da je ovo za sada zadovoljavajuće dobra forma i da je uvek lep odaziv na ovakva dešavanja. Naravno da su tu i vremenske prilike one koje dovedu do toga da li će biti više ili manje ljudi,u svakom slučaju mi uvek imamo između dvadeset ili trideset takmičara koji se takmiče na ovakvim dešavanjima i to na neki način bude zabava za sve ljude koji žele doći ovde, družiti se uz naše lovce, ZUSOP i Dunavske zore, provesti jedno lepo popodne, uz pesmu muziku,hranu i na taj način obeležeiti ovu manifestaciju – rekao je načelnik Zoran Baćanović koji je proglasio pobednike.

Za vreme održavanja manifestacije napravljeno je kobasica od 30 kg mesa.

Posetioci su imali priliku da degustiraju pečene kobasice i druge mesne specijalitete poput čvaraka i slanine, a bilo je i ručka na kašiku, naime za sve je poslužen čobanac. U pripremanju hrane učestvovali su i članovi Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine, a za dobru atmosferu pobinuli su se članovi Tamburaškog sastava „Dunavske zore“.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.