12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Evropski dan žrtava krivičnih dela: Kroz Mrežu podrške žrtve mogu saznati svoja prava i dobiti pomoć

4 min read

Danas se obeležava Evropski dan žrtava krivičnih dela. Jedanaest organizacija civilnog društva, članica Mreže podrške i saradnje za žrtve i svedoke krivičnih dela, javnim istupima podsećaju na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svedoke svih krivičnih dela na području Republike Hrvatske.
 
Mrežu podrške i saradnje čine Ženska soba kao koordinatorska organizacija i deset partnerskih organizacija, među kojima je i Udruženja za podršku žrtvama i svedocima. Pomoć i podrška žrtvama i svedocima svih krivičnih dela te prekršaja nasilja u porodici pruža se na području 17 županija u Republici Hrvatskoj. Projekat je financiran sredstvima Ministarstva pravosuđa i uprave.
 
Od 2018. godine deo te Mreže je i Udruženje za podršku žrtvama i svedocima, kroz ured u Varaždinu, a od 1. januara 2022. godine i kroz urede u Vukovaru i Osijeku, podsetila je u razgovoru za Radio Borovo pravnica Melita Bošnjak iz vukovarskog ureda.
 
– U okviru Mreže žrtve mogu saznati svoja prava i dobiti odgovarajuću pomoć i podršku, emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije i informacije o pravima, psihološko i pravno savetovanje, pratnju na sud, pratnju na policiju, državno tužilaštvo i Zavod za socijalni rad i podršku osobama koje nisu prijavile krivično delo te podršku nakon završetka sudskog postupka – rekla je Bošnjak.
 
U uredu Vukovar u 2023. godini prema žrtvama krivičnih dela i prekršaja nasilja u porodici pruženo je 340 usluga, a na nivou Mreže ukupno 10 802 usluge.
 
– Najviše usluga odnosi se na pružanje emocionalne podrške i informacija, a potom i na pravno i psihološko savetovanje. Osim toga se žrtvama i svedocima nudi usluga pratnji na policiju tokom davanja iskaza, u sudnicu tokom ročišta, kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i pre prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa. Važno je naglasiti da je sve navedeno potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške. Uredu Vukovar u 2023. godini najčešće su se obraćale žrtve nasilja u porodici, pretnje, povrede dužnosti uzdržavanja, telesnih povreda, nametljivog ponašanja, prevare, krivičnih dela protiv imovine, a učestali su i zahtevi civilnih žrtava rata za ostvarivanje svojih prava – pojašnjava ova pravnica i dodaje da su na Mreži u Vukovaru tokom 2023. volontirale tri volonterke, a odrađeno je 129 volonterskih sati.
Žrtve pomoć mogu zatražiti putem telefona; 032/639-333, e-mailom: vukovar@pzs.hr ili lično u prostorijama Udruženja za podršku žrtvama i svedocima u ulici Ljudevita Gaja 12 u Vukovaru, radnim danom od 8 do 16 sati.

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.