18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar prvi put u kategoriji iznadprosečno razvijenih jedinica lokalne i područne samouprave

2 min read

Prema najnovijim pokazateljima razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Vukovar je iz IV. grupe (prva četvrtina ispodprosečno rangiranih jedinica lokalne samouprave odnosno, jedinica sa statusom potpomognutih područja) prešao u V. grupu razvijenosti jedinica lokalne samouprave (zadnja četvrtina iznadprosečno rangiranih jedinica lokalne samouprave), objavljeno je na stranici Grada Vukovara.

Razvrstavanje provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije svake tri godine, a pokazatelji po kojima se izračunava indeks razvijenosti su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, budžetski prihodi, opšte kretanje stanovništva, stopa obrazovanosti i indeks starenja.

– Prvi puta od Domovinskog rata Vukovar je u kategoriji iznadprosečno razvijenih gradova. Podatak nam svedoči da se brže razvijamo od ostalih jedinica lokalne samouprave što nas motiviše, ali nam i potvrđuje ispravnost politika i odluka s kojima svakodnevno upoznajemo javnost. Vukovar je grad koji raste i razvija se te u tom smislu ispunjavamo svrhu zbog koje su nas građani birali – istakao je na konferenciji za medije gradonačelnik Ivan Penava.

Izvor: Grad Vukovar

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.