22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SKD “Prosvjeta”, pododbor Vukovar prigodnim programom obeležio slavu Svetog Trifuna

4 min read

Vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” sinoć je u Rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke u Vukovaru prigodnim programom proslavilo svoju krsnu slavu Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara. Program je svečano otvoren recitalom članice ovog društva Nevenke Lukić, a članovi Srpskog pevačkog društva “Javor” su pod vodstvom Aleksandre Krtinić izveli nekoliko muzičkih numera. Slava Sveti Trifun se po rečima predsednika vukovarske “Prosvjete” Milenka Živkovića u ovom društvu proslavlja od 2011. godine.

– Po dugoj tradiciji u Vukovaru se proslavlja Sveti Trifun. Vukovar je započeo svoj život u prastara vremena, na obroncima Fruške gore gde su se sadile loze. Pamtim da je u okolnim selima svaka kuća i svaki domaćin imao svoju lozu. Slavio se svetac, zaštitnik vinograda i vinogradara, a neki domaćini su imali slavu Svetog Trifuna. Sada je sve to drugačije, modernizovano, radimo kolažne programe po tradiciji da bi mogli da uključimo što više umetničkih društava i ljudi koji imaju talente da svi zajedno iznesemo ovo veče posvećeno istorijskoj ličnosti Trifunu. Večeras nećemo piti vino, slavićemo na jedan duhovni način, a veliki broj učesnika svedoči da će program biti zanimljiv – rekao je Živković uoči samog početka programa.

Svečani program je nastavljen izvođenjem recitala trpinjskog pesnika Branislava Maksimovića i članica vukovarske “Prosvjete” Nevenke Lukić i mlade Tajane Sundić iz Dalja koja se nedavno priključila ovom društvu.

– Ovde se bavim recitacijom, a inače me zanima književni rad, čitanje knjiga i slično. Nadam se da ću napredovati i ostati ovde jer sam upoznala divne ljude koji znaju svoj posao, nadam se da ću mnogo od njih naučiti. Recitovaću dve pesme Đorđa Nešića “Sađenje loze” i “Vinograd” i pesmu Vuka Relića iz Sremske Mitrovice “Tajna” – izjavila je mlada Tajana.

Publika je imala priliku da uživa u programu u kom su nastupili brojni učesnici poput nove Ženske pevačke grupe Ansambla narodnih igara i članova Muške pevačke grupe Naši koreni, borovskog pododbora SKD-a “Prosvjeta”. Najzanimljiviji deo programa bio je nastup dečje folklorne grupe vukovarskog KUD-a “Sloga” čiji je vođa Zoran Novoselac.

– KUD “Sloga” večeras se predstavlja sa mlađom dečjom grupom i spletom dečjih igara. Ovo je drugi put kako izvodimo ovu koreografiju, a igre koje su zastupljene “Krivo kuče”, na početku izvode pesmu “Razgaranala grana jorgovana”, koreografija “Savila se bela loza vinova” prigodno za ovaj dan i “Osmice” – rekao je u izjavi medijima Zoran Novoselac.

Prvi nastup povodom slave društva imao je Vlatko Kovačević iz Vukovara koji je svirajući gitaru izveo pesmu Kemala Montena “Jedne noći u decembru”

– Veliki sam ljubitelj muzike samo što sam dugo godina pauzirao da bih se sad u penziji ponovo vratio muzici. Prvi put sam u širem društvu, treme ima, ali se nadam da će sve biti u redu. Sviraću pesmu Kemala Montena “Jedne noći u decembru” , to je svima poznata stara, pesma, dosta zahtevna, ali takve i volim – ispričao je pre nastupa Kovačević.

Program u čast praznika Svetog Trifuna završen je tradicionalnim nastupom Živojina Jergića i Milisava Petkovića u pratnji Tamburaškog orkestra “Vučedolski zvuci”.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.