22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Među odobrenim projektima iz poziva “Zaželi” i projekti UOSI “Vuka” i GDCK Vukovar

3 min read

Ministar Marin Piletić uručio je juče u Vinkovcima 39 ugovora o provođenju projekata iz poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije”, finansiranog iz Evropskog socijalnog fonda plus, korisnicima s područja pet slavonskih županija, čija je ukupna vrednost veća od 43,2 miliona evra.

Među podržanim projektima udruženja, opština i gradova je i projekat Udruženja osoba sa invaliditetom “Vuka” iz Vukovara. Prema rečima predsednika udruženja Đorđa Bošnjaka odobrena sredstva su od velikog značaja za ovo udruženje, koje okuplja oko 130 aktivnih članova.

– Ovim trogodišnjim projektom biće obuhvaćeno 90 korisnika, osoba starijih od 65 godina i invalida. O njima će brinuti 15 žena, što je u planu od 1. aprila, nakon što odradimo administrativni deo projekta, vezano za javne pozive koji se odnose na iskazivanje interesa korisnika za učešće u projektu i zapošljavanje. Za provođenje projekta odobrena su nam bespovratna sredstva u iznosu od 675 hiljada evra. Ovo je drugi ciklus, kako provodimo ovaj program od velikog značaja za naše udruženje i korisnike. Nastojaćemo da na području Vukovara i Borova našim korisnicima omogućimo kvalitetnu pomoć i podršku u njihovim domovima – ističe Bošnjak.

Sredstva za realizaciju trogodišnjeg projekta “Pruži mi ruke II”, u iznosu nešto većem od 1,2 miliona evra, odobrena su i Gradskom društvu Crvenog krsta Vukovar. Kako nam je potvrdio direktor Vlatko Glavaš zaposliće 25 žena, koje će brinuti o najmanje 150 korisnika. Plan je da s provođenjem projekta “na terenu” krenu kroz dva meseca.

– Za naše društvo ovo su značajna sredstva, koja će pomoći ne samo u našem radu, već i omogućiti zapošljavanje 25 osoba i pružiti pomoć i podršku onima kojima je to najpotrebnije, a to su osobe starije životne dobi i invalidi – kaže Glavaš.

Podsetimo, četvrtom odlukom o finansiranju, u okviru poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije”, podržano je 111 projekata iz cele Hrvatske, vrednih preko 100 miliona evra.

Prema rečima ministra Marina Piletića, za četvrtu fazu javnog poziva “Zaželi” prijavilo se oko 600 korisnika s projektima vrednim gotovo 500 miliona evra. S obzirom da Vlada s unapred osiguranih 130 miliona evra nije mogla omogućiti da svi ti projekti budu finansirani, pisali su Evropskoj komisiji koja je odobrila dodatnih 100 miliona evra. Vlada je u budžetu za trogodišnji period osigurala još 286 miliona evra, čime su pokriveni svi prijavljeni projekti.

D.Z.

Foto: VSŽ, UOSI “Vuka”

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.